Hlavní obsah

Zkušené lékaře vyhání z armády platová revoluce. Přišli by o tisíce

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou armádu čeká v pololetí platová a kariérní revoluce, která může znamenat odliv zkušených vojáků. Ti si přestupem do civilu do konce června zachovají výhodnější výsluhu. Jde o tisíce korun, v některých případech dokonce o desetitisíce, o něž měsíčně mohou přijít.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Nejcitelnější ztráty budou mezi vojenskými lékaři. Podle ministerstva obrany už desítka lékařů z vojenských nemocnic ohlásila, že nyní neprodlouží smlouvu. Podle informací Práva jde o zkušené lékaře, většinou primáře z vojenských nemocnic. Celkově je v armádě okolo tří set lékařů, z toho ve třech nemocnicích v Praze, Brně a Olomouci okolo devadesáti.

„Nicméně tito lékaři, ačkoli odchází do civilu, setrvají i nadále ve vojenských nemocnicích jako občanští zaměstnanci,“ řekl Právu mluvčí obrany Petr Medek. Odchodem do civilu na ně armáda ale ztratí přímý vliv.

Pokles až o čtvrtinu

Podle informací Práva zkušení lékaři, kteří v armádě slouží 20 až 30 let, dnes dosáhnou na výsluhy okolo 40 tisíc měsíčně. Minimálně tuto sumu pak pobírají jako penzi po odchodu do starobního důchodu. Leč nyní by se výsluhové příspěvky mohly o čtvrtinu smrsknout, a tudíž by výrazně poklesla i výše důchodů vojáků z povolání. Výsluhy bývají zpravidla vyšší než běžný výpočet starobní penze a platí, že jako důchod se bere suma vyšší.

Ministerstvo výpočet výsluh změnilo, aby zabránilo křiklavým případům, kdy si někteří vojáci dokázali zařídit za pomoci vysokých odměn a přesčasů v posledním roce služby vysoké výsluhy. Známý je případ jednoho lékaře, který pobírá výsluhu 65 tisíc měsíčně, třináct dalších bývalých vojáků bere nad 50 tisíc.

Celkově armáda vyplatí na výsluhách přes dvě a půl miliardy ročně. Průměrná výsluha všech bývalých vojáků byla loni 11 840 korun měsíčně. Nárok na výplatu výsluhového příspěvku mají všichni vojáci po 15 letech služby, s přibývajícími roky v armádě stoupá i výše výsluh. Po třiceti letech služby může dosáhnout až 55 procent mzdy, v případě pilotů, vojenských špiónů a vojáků, kteří prošli válečnými misemi, až 60 procent.

Od prvního července začne platit nový zákon o vojácích. Změní se jim způsob výpočtu právě zmíněného výsluhového příspěvku. Jelikož bude vůči vojákům přísnější, začínají se množit počty těch, kteří svléknou uniformu, aby získali výsluhu za dosavadních a lepších podmínek.

Výpadky mají zalepit odměny od ministra

Dosud patří do základu, z kterého se vypočítává výše výsluh, nejen základní plat, ale i odměny, osobní ohodnocení a příplatky za hotovost.

Od července budou tyto příplatky zrušeny a částečně přesunuty do tarifní mzdy a částečně do tzv. stabilizačního příplatku, který ale nebude zahrnut do výpočtu výsluh.

Navíc už nebude výsluha vypočítávána jen z posledního roku služby, ale z delšího období, které by mělo dosáhnout postupně pěti let. V součtu to znamená, že by měly výsluhy klesat, a pro starší lékaře, kteří mají odpracován dostatečný počet let a jejichž mzda se skládá z velké části právě z přesčasových hodin v hotovosti, je výhodnější z armády co nejdříve odejít.

Piloti gripenů půjdou dolů

Výsluhy jsou pro vojáky, ale i např. policisty a hasiče citlivé téma. Když Nečasova vláda v roce 2011 zdanila výsluhy 15 procenty, tisíc bývalých vojáků se spojilo a podalo na ministerstvo žalobu, krok obrany totiž považují za protiústavní.

Podle nového zákona by měly být v armádě svázány funkce s hodností. Vojáci by měli mít jistotu, že pokud splní své povinnosti, poroste jejich kariéra i plat.

Vedení ministerstva i generálního štábu slíbilo, že ve většině případů si vojáci mírně polepší. U profesí, jako jsou piloti a lékaři v nemocnicích, ale ani zvýšený tarif a lepší stabilizační příplatek nedokáže pokrýt výpadek příplatku za přesčasové hodiny za pohotovost.

Jestli armáda nevymyslí, jak jim výpadek nahradit, budou se např. piloti gripenů smířit se snížením platů. Příkladem může být pilot v hodnosti kapitána. Ten má průměrný hrubý příjem 68 tisíc korun. Podle nových pravidel by měl brát 61750 korun.

V nemocnicích podle informací Práva uvažují, že lékaři kromě standardního úvazku podepíší se svým zaměstnavatelem dohodu o provedení činnosti. Těmito dodatečnými úvazky by si lékaři mohli zase polepšit, ale žádnou jistotu na léta dopředu mít nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám