Hlavní obsah

Zadejte PIN zřetelně hlasem, vyzývají samolepky na bankomatu

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na některých bankomatech se stále, i po dvou letech od jejich rozšíření, objevují samolepky, které vyzývají k zadání osobního bezpečnostního kódu ke kartě (PIN) hlasem. Jedná se o nesmysl. U bankomatu mlčte, PIN nikam nediktujte.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Nálepka podvodníků umístěná na nových bankomatech

Článek

A stále platí, že je vhodné zakrývat klávesnici druhou rukou proti případným skrytým zařízením podvodníků, kteří svá zařízení zdokonalují už tak, že jsou pro laiky k nerozeznání.

„Audiobankomat. PIN zadávejte zřetelně hlasem. Ujistěte se, že vás nikdo jiný neslyší. Doporučujeme si rukou zakrýt ústa,“ stojí napsáno na samolepce. Samolepky coby provokaci vydal před dvěma lety jistý pánský časopis. Jenže to většina klientů už dávno zapomněla.

A ještě před týdnem byla například na bankomatu České spořitelny (ČS) v Praze u metra Staroměstská. Reportér Práva samolepku předal na pobočce ve Vodičkově ulici s dotazem, který napadne téměř každého klienta: není na bankomatu skimmovací zařízení, které krade PIN? Pracovnice na pobočce samolepku viděly poprvé.

Špičkové maskování

Kartové centrum banky obratem sdělilo, že bankomat je „čistý“. Umístění samolepky na bankomat je podle banky vandalismus. „Mnozí klienti jsou opatrní a hlásí nám svá podezření ohledně bankomatů. Většinou se ale nepotvrdí. Pokud je totiž na bankomatu skutečně skimmovací zařízení, laik to obvykle nepozná,“ dodala pracovnice pobočky ČS.

Vtip se samolepkou je o to více hloupý, že zloději fígle u bankomatů zdokonalují. „Nejnovější případy potvrzují, že i moderní ochrana bankomatů je překonatelná, neboť byly zajištěny modely kopírovacích zařízení mající shodné provedení s bezpečnostním antiskimmovacím nástavcem,“ konstatuje policie ve zprávě o skimmingu za rok 2014.

Barva shodná s bezpečnostním nástavcem

„Nejnovější modely skimmovacích zařízení mají stejnou zelenavou barvu jako bezpečnostní nástavec, který je umístěn v bankomatu na vstupu pro kartu, a mohou být na tento nástavec upevněny,“ potvrzuje na svých stránkách Česká spořitelna, která má u nás nejvíce bankomatů.

Čtečka bývá také často umístěna v liště, která se nachází v části bankomatu se vstupem pro platební kartu a výdej potvrzenek. Kamera snímající PIN je pak podle ČS většinou instalována v liště nad rámem obrazovky. Krycí lišty kopírovacích prostředků jsou vesměs v barvě a kovu velmi podobných materiálu, ze kterého je bankomat vyroben.

Desítky případů ročně

Díky opatřením bank a policie jsou skimmovací útoky opět na ústupu. Zatímco v roce 2013 policie evidovala 184 těchto případů, loni to byly tři desítky.

„Organizovanou trestnou činností v oblasti platebních karet se i v loňském roce zabývaly skupiny převážně ukrajinských, bulharských, moldavských a rumunských občanů. Nelegální výběry z účtů byly prováděny většinou v mimoevropských zemích – USA, Kolumbie, Mexiko, Peru, Tchaj-wan, Indonésie, Malajsie, Ekvádor, Indie, Dominikánská republika. Na území Evropy proběhly nelegální výběry na území Ukrajiny a Bulharska,“ shrnula policie ve své zprávě.

A jak bezpečně vybírat své peníze? Při zadávání PIN si hlídejte záda a s nikým se nedávejte do hovoru, třebaže vám poradí, když něco nefunguje – a samozřejmě nezapomeňte si z bankomatu vytáhnout peníze i kartu a na kartu ani na lístek do peněženky si nepište PIN.

Zdá se to jako rada pro děti, ale ze zpráv policie vyplývá, že desítky lidí ročně udělají takovou školáckou chybu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám