Hlavní obsah

Sněmovna souhlasila se změnou exekucí, nezadlužený z manželů bude více chráněn

• Aktualizováno

Sněmovna ve středu schválila novelu občanského soudního řádu, která má upravit exekuce. Nezadlužený z manželů by měl být na jejím základě více chráněn a z exekuce by tak měla být napříště vyňata polovina peněz z jeho účtu, odpovídající nejméně dvojnásobku životního minima. Novelu nyní posoudí Senát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

„To nejdůležitější v návrhu je úprava kultivace provádění exekučního řízení, které se týká manželů,” uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Na návrh podle něj čeká řada lidí postižených neférovými exekucemi.

Exekutorská komora ale označila už dříve ustanovení ohledně bankovního účtu za nelogické. Její zástupci poukazují na to, že některým rodinám zůstane například 5000 korun a jiným 50 000 korun.

Vyloučení majetku z exekuce bude jednodušší

Novela také uloží soudům a exekutorům, aby při nařizování výkonu rozhodnutí či exekucí zohledňovali skutečnost, že společné jmění manželů bylo zúženo či jinak dotčeno smlouvou nebo rozhodnutím soudu o manželském majetkovém režimu. Nové pravidlo se má vztahovat na smlouvy či rozhodnutí, které jsou zapsány ve veřejném seznamu listin o manželském majetkovém režimu. Od počátku letošního roku jej vede Notářská komora.

Dosud se podle zdůvodnění k těmto smlouvám či rozhodnutím nepřihlíží. Manžel dlužníka tak nyní musí podávat k soudu takzvanou vylučovací žalobu a soud teprve následně rozhoduje o vyloučení daného majetku z exekuce nebo z výkonu rozhodnutí. Tento postup je zdlouhavý, podání žaloby navíc podléhá soudnímu poplatku.

Předloha počítá také s tím, že úspěšný účastník civilního soudního řízení bude mít automaticky právo na přiznání náhrady hotových výdajů, i když nebude zastoupen advokátem. Nezastoupený účastník nyní své náklady zpravidla nenárokuje. Nově už soudu nebude muset své hotové výdaje prokazovat a bude mít právo na paušální částku. Pokud ale účastníkovi vzniknou v souvislosti s řízením vyšší náklady, bude moci skutečné náklady vyčíslit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám