Hlavní obsah

ÚS: Bez schválení soudu nemůže nemocnice vydat lékařské záznamy

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pokud chce policie od zdravotníka či nemocnice lékařské záznamy potřebné při vyšetřování trestné činnosti, musí k tomu mít souhlas soudu. Rozhodl tak v úterý Ústavní soud (ÚS). Verdikt ale nedopadá na situace, kdy lékař provádí prohlídku těla nebo soudní pitvu podle trestního řádu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V kauze šlo o případ z Olomouce. Lékař místní fakultní nemocnice prováděl zdravotní pitvu zemřelého, na jejímž základě zjistil, že nešťastník nezemřel přirozenou smrtí.

Vyšetřovatelé se proto obrátili na Okresní soud v Olomouci, aby jim vydal povolení k získání zdravotní dokumentace a pitevního protokolu. Soud to ovšem odmítl s tím, že nemocnice je povinna tyto doklady policii vydat.

Nemocnice se ale dožadovala potvrzení od soudu, dokumenty nevydala, a na to konto dostala pokutu 5 000 korun.

„ÚS rozhodl, že policie byla v projednávaném případě povinna před výzvou ke sdělení důvěrných zdravotních informací požádat soud o souhlas k vyžádání těchto informací, a soud měl povinnost rozhodnout o tom, zda tento souhlas udělí či nikoliv. ÚS si je vědom, že policie takto v nyní projednávané věci nejdříve postupovala, přičemž pochybil okresní soud, pokud jeho návrh zamítl, když dospěl k závěru, že uvedeného souhlasu soudu není třeba,“ konstatovala mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám