Hlavní obsah

Úřad vypsal pochybné zakázky Babišovi pod nosem

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přímo pod nosem ministra financí Andreje Babiše (ANO), který se zaštiťuje bojem proti neprůhledným zakázkám, se zrodily tři právě takové. Poté, co na ně deník Právo upozornil, nechal Babiš prodloužit lhůtu pro přihlášení zájemců o zakázku, která byla původně jen čtyřdenní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Organizace podřízená ministerstvu financí vypsala tři výběrová řízení, která již na první pohled budila pochybnosti. A to ze dvou důvodů − za prvé kvůli ceně a za druhé kvůli neobvykle krátké lhůtě pro přihlášení zájemců.

Korunu pod limit

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jde o Státní pokladnu Centrum sdílených služeb (SPCSS), úřad, který vznikl teprve začátkem letošního roku ze Státní tiskárny cenin. Měl by mít na starosti elektronickou evidenci tržeb, dlouho očekávaný projekt, který chystají právě finance.

Pro zajištění větší transparentnosti jsem rozhodl o prodloužení termínu pro podání do konce příštího týdne
ministr financí Andrej Babiš

SPCSS před třemi dny vypsalo tendr na tři projekty: konzultant bezpečnosti, konzultant architektury informačních systémů a konzultant v oblasti projektového a procesního řízení. Předpokládaná cena u každého ze tří projektů je 1 999 999 korun, čili přesně o jednu korunu méně, než je limit pro veřejnou zakázku malého rozsahu.

Podezřelá byla také lhůta pro nabídky, pouhé čtyři dny. Zakázka byla zveřejněna v pondělí 23. března a vyprší už v pátek 27. března.

„Pro zajištění větší transparentnosti jsem rozhodl o prodloužení termínu pro podání do konce příštího týdne,“ napsal ve čtvrtek Právu Babiš, který ještě ve středu odpovídal, že o tom nic neví.

Vicepremiér nicméně upozornil na to, že původní krátká lhůta byla míněná jen na „přihlášení“ uchazečů. „Termín se týká pouze prokázání kvalifikace, profesní kompetence specialistů formou profesního životopisu a maximální ceny za den. Počítáme s faktem, že zpracovat nabídku je možné v řádu několika hodin,“ napsal Babiš Právu.

Podle něj se jedná o rámcovou smlouvu s více dodavateli. „Každý konkrétní projekt nebo služba budou soutěženy v tzv. minitendrech. Kritériem ve vypsaných soutěžích, pod touto rámcovou smlouvou, bude nejvýhodnější cena,“ doplnil ministr.

Rozruch na financích

Podle informací Práva však tato zvláštní zakázka vzbudila uvnitř samotného ministerstva pozdvižení i podezření, že může jít o nějakou pletichu. Renata Plánočková z pověření ředitele SPCSS Hanuše Weisla Právu napsala, že se jedná o zakázky ve třech naprosto rozdílných oblastech.

„To, že byly publikovány současně, vychází ze situace, kdy nový státní podnik vznikl k 1. lednu 2015,“ poznamenala Plánočková. Termín pro podání nabídek byl podle ní stanoven s ohledem na potřeby SPCSS.

„Z podstaty je rozsah poptávaných služeb omezen časem nebo finančním limitem. Celková částka v součtu jednotlivých objednávek nesmí přesáhnout dva milióny korun pro každou zakázku. To samozřejmě neznamená, že musí být celá částka vyčerpána,“ napsala Plánočková.

Tendru si všimla i politická opozice. „Vypadá to, že firma je předem vybraná. Andrej Babiš by měl nařídit, aby ministerstvo zakázku zrušilo. To, že lhůta na odevzdání nabídek je jen čtyři dny, je neskutečné,“ řekl Právu předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Reklama

Výběr článků

Načítám