Hlavní obsah

Keller kritizoval multikulturalismus, šéf Klausova institutu mu přitakával

Právo, Jan Martinek
Praha

Na debatě „Je masová imigrace podmínkou k prosperitě Evropy?“, kterou pořádal Institut Václava Klause, si překvapivě notovaly i tak názorově rozdílné osobnosti, jako europoslanec za ČSSD a sociolog Jan Keller a ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl. Ten na poslední chvíli v debatě zastoupil nemocného exprezidenta Václava Klause.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sociolog Jan Keller

Článek

Keller pravicové diskutéry překvapil svou kritikou multikulturalismu. „Masové vlny migrantů představují pro prosperitu riziko. Náš systém sociálního pojištění není na vlny uprchlíků připraven, ať se nám to líbí, nebo ne. Sociální stát s tím nepočítal,“ řekl v debatě Keller.

Výsledkem je podle něj nespokojenost obyvatel, která se vždy obrátí proti politickým stranám. „Někteří politici tvrdí, že imigranty potřebujeme, aby pracovali na naši stárnoucí populaci. Takové tvrzení je velice sporné,“ řekl také Keller.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je vidět, že moderní levicový intelektuál nemusí být vždy multikulti aktivista
Jiří Weigl

Nekvalifikovaní migranti znamenají podle něj zátěž pro ekonomiku. „Naopak ti kvalifikovaní dají před ČR přednost zemi s vyššími výdělky, jejíž řeč znají,“ uvedl europoslanec.

Chudým bereme elitu

„Proč brát chudším zemím to nejkvalifikovanější, co mají? Proč mají pracovat na naše seniory, a ne na svoje? Když jim sebereme elitu, jejich země na tom budou hůř,“ řekl dále.

Od Weigla si vysloužil pochvalu. „Je vidět, že moderní levicový intelektuál nemusí být vždy multikulti aktivista. Jestli toto říká v Evropském parlamentu, je to jedině dobře,“ chválil Kellera Weigl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Weigl

Ten sám v debatě řekl, že naše společnost na imigrantech nevydělává, naopak na ně doplácí. „Evropa vymírá, na druhé straně zažívá rekordní nezaměstnanost,“ uvedl.

Oba polemizovali s pohledem politologa a publicisty Alexandra Tomského, který řekl, že všichni imigranti zvyšují HDP, bez ohledu na to, zda jsou kvalitní, či nekvalitní.

„Něco konzumují a nějak pracují, byť za méně peněz. Jsou tu ale sociální náklady, problém soudržnosti a fungování společnosti,“ řekl Tomský. Uvedl také, že mírnou xenofobii a předsudek považuje za „normální lidskou vlastnost“.

V debatě vystoupil také zakladatel konzervativní Akce DOST Michal Semín. „Multikulturalisté jsou oikofobové, štítí se vlastního domova,“ řekl například.

„Jak je možné, že něco tak zjevně šíleného, jako je multikulturalismus, hraje v dnešních kulisách evropské politiky tak významnou roli? Možná se hodí těm, kteří sní o tom, jak na Petriho miskách vykouzlit dosud neexistující „evropský lid“, uvedl. Podle něj nehrozí jen vyšší míra imigrace, ale dokonce přistěhovalecká invaze.

Reklama

Výběr článků

Načítám