Hlavní obsah

Pražská radnice ubytovala bezdomovce v buňkách, musejí ale uklízet okolí

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bezdomovci v Praze 9 našli před několika měsíci ubytování ve vysloužilých stavebních buňkách. S nápadem přišla městská část, která na oplátku chce, aby bezdomovci dohlíželi na pořádek v okolí.

Bydlení bezdomovců v buňceVideo: Novinky

 
Článek

Pan Jaroslav s kamarádem bydlí v buňce nedaleko hotelu Ivka v parku na Klíčově od září loňského roku. V okolí svého provizorního bydliště mají na starost úklid lesíku.

„Určitě se to změnilo. Dříve tu byl nepořádek, museli jsme prořezat les i stráně. Ulice byla samé listí. Od té doby se tu dodržuje pořádek, dali jsme to do kupy, denně nám to zabere hodinku až dvě. Shromažďujeme odpadky, které jednou týdně Pražské služby odvezou,“ řekl Novinkám pan Jaroslav, který žije bez domova skoro tři roky. Své příjmení nechtěl uvést.

Zjistili jsme, že s některými se dá úplně normálně komunikovat a žít v určité symbióze.
radní Tomáš Holeček

Svůj přístřešek mají zařízený základním vybavením. V rohu za dveřmi jsou kamna, stolek, dvě postele a skříňka. Stejně jako ostatním lidem bez domova nabídla městská část Prahy 9 dvojici bezdomovců obytnou buňku výměnou za úklid a hlídkování po okolí. Buňky si musí noví nájemníci vždy sami vybavit i zabezpečit.

Městská část poskytla ubytování dvěma desítkám bezdomovců. Projekt začal na podzim loňského roku a podle radního pro dopravu a životní prostředí Tomáše Holečka počítá s tím, že bezdomovci budou svou buňku využívat zhruba rok. Všechny jsou rozmístěné po Praze 9 mimo obytnou zástavbu.

„V momentě, kdy si obnoví sociální a zdravotní návyky v rámci ubytování v buňkách, budeme se některým snažit přidělit ve spolupráci s Magistrátem hl. města Prahy sociální byty,“ uvedl Holeček.

Spolupráce s bezdomovci se osvědčila

Projekt začal už v roce 2010 v trochu jiné podobě, kdy městská část začala spolupracovat se squaty bezdomovců.

„Domluvili jsme se s nimi na spolupráci s tím, že každý měsíc uklidí nepořádek v okolí. Za čtyři roky se nám podařilo zlikvidovat 170 tun nepořádku. Zjistili jsme, že s některými se dá úplně normálně komunikovat a žít v určité symbióze. Podle toho jsme vybírali vhodné obyvatele buněk,“ vysvětluje klíč pro výběr Holeček.

Hlídači se také starají o to, aby v odlehlých místech nevznikaly černé skládky. Každý týden pak probíhají kontroly pracovníků odboru životního prostředí s městskou policií. Ti kontrolují úkoly, které měly být bezdomovci splněny. Podle radního doposud probíhá vše bez problémů.

Do projektu by časem mělo být zapojeno více lidí bez domova. „Podobně bychom chtěli využít i další lidi bez domova k udržování pořádku a dále správcovství parků, které máme, a těch, které budujeme,“ dodal Holeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám