Hlavní obsah

Rekonstrukce státu je „píárko“ ANO, zní z ČSSD i KDU-ČSL

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V programovém prohlášení vlády se koalice ČSSD, KDU-ČSL a ANO zavázala k naplnění několika priorit, jež se snaží prosadit neziskové sdružení Rekonstrukce státu. Někteří lidovci a soc. dem. se nyní ale domnívají, že sdružení je hlásnou troubou hnutí ANO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rekonstrukce státu je PR organizace hnutí ANO, tvrdí místopředseda lidovců Jan Bartošek (na snímku).

Článek

„Po včerejším jednání koaliční rady jsem dospěl k názoru, že Rekonstrukce státu je PR organizace hnutí ANO a předsedy Andreje Babiše,“ uvedl na Twitteru místopředseda Sněmovny a lidovců Jan Bartošek.

Drsněji aktivisty okomentoval poslanec z ústavně-právního výboru Sněmovny Jan Chvojka, který se jednání koaliční rady také zúčastnil. „Andrej Babiš si našel další užitečné idioty. Z jednání koaliční rady o registru smluv píše SMS představitelům Rekonstrukce státu. Bohužel ne pravdivé. A aktivisti o průběhu jednání referují on-line dle not pana Babiše. To je svoloč,“ napsal na Facebook.

O co přesně šlo? Jak vysvětluje Chvojka – v pondělí proběhlo jednání koaliční rady o návrhu zákona o registru smluv. V průběhu schůzky Babiš podle informací lidovců i soc. dem. posílal esemesky Pavlu Francovi z Rekonstrukce státu a ten ihned informace uváděl na svém facebookovém účtu.

Andrej Babiš si našel další užitečné idioty
Jan Chvojka, ČSSD

„Andrej Babiš dnes veřejně podpořil rozumnou verzi registru smluv (všechny smlouvy na internetu) a chce jej dostat na projednání Sněmovny ještě v tomto dubnu. Podle informací, které máme, zástupci KDU a ČSSD právě teď na koaliční radě vyrábějí problém na každé řešení. Vůbec se jim do registru nechce. Aspoň každý ví, jak moc kdo chce transparentnost,“ napsal Franc.

Babiš s pomocí aktivistů tlačí na koalici

Sociální demokraté i lidovci se domnívají, že Babiš aktivisty využívá k tomu, aby zesílil tlak na své koaliční partnery a udělal si přitom i reklamu zadarmo. Sám šéf ANO Právu na otázku, zda je pravda, že psal zprávy přímo z jednání zástupcům Rekonstrukce státu, neodpověděl. Franc Právu odmítl sdělit, od koho informace získává.

„V poslední době mi připadá, že jsou placeni hnutím ANO. Protože jediný člověk, kterého chválí, je Andrej Babiš,“ řekl Právu poslanec Chvojka.

„Na zbývající koaliční strany házejí jen špínu. Přitom zákon o registru smluv byl na hospodářském výboru odmítnut kvůli aktivitě pana poslance Pilného z hnutí ANO,“ dodal Chvojka.

Franc: Mluvíme s každým

Pilnému, který je pokládán za rebela v hnutí ANO, tehdy Rekonstrukce státu poslala jako reakci otevřený dopis zveřejněný na internetové stránce panepilnybudelip.cz. Za jeden z důkazů, že mají aktivisté k ANO blízko, pokládá Chvojka jejich účast na sněmu hnutí a následný text na blogu France s titulkem „Ano, byli jsme na sněmu“.

„Z naší účasti na sněmu ANO jsme si odnesli naději, že se snad konečně podaří prosadit klíčová protikorupční opatření, a také pozitivní zkušenost, že osobní kontakt je pro budoucí spolupráci s poslanci velmi konstruktivní a že pokud nezůstane jen u slibů, nebude korupčníkům líp,“ napsal Franc.

Podezření, že by však chtěl dělat hnutí ANO reklamu, odmítl. „My se snažíme udržovat neutralitu. Bavíme se s kýmkoliv, kdo chce protikorupční zákony prosazovat,“ řekl Právu. Rekonstrukce státu prý požádala o možnost účastnit se i sjezdu ČSSD, ta však odmítla.

„Na sněm lidovců (v květnu) chceme jít také,“ dodal. Není prý pravda, že by nezisková organizace hnutí ANO nadržovala. Naopak prý kupříkladu při vydávání vysvědčení na podzim loňského roku babišovci dobře nedopadli. Nejlepší vysvědčení získali lidovci.

„My si píšeme SMS s politiky ze všech stran. Nejsou to pouze lidé z hnutí ANO. Není přece možné z toho vyvozovat, že když jednou použijeme informace od jedné strany, že pro ně děláme. To je absurdní,“ dodal Franc s tím, že od ANO ani Babišova Agrofertu nedostala organizace ani korunu.

Reklama

Výběr článků

Načítám