Hlavní obsah

Vzácné sochy andělů objevené policií v Rakousku se vrátily domů

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Životice

Obrovskou radost neskrýval v pondělí dopoledne farář Jan Kučera z Dolních Životic na Opavsku, když mu diecézní konzervátor Rudolf Kopecký předal dvě vzácné sochy barokních andělů. Loni je našla policie v Rakousku v soukromé sbírce starožitností.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Farář z Dolních Životic Jan Kučera (vlevo) má obrovskou radost z navrácení soch andělů. V pondělí mu je předal diecézní konzervátor Rudolf Kopecký.

Článek

Po 15 letech se tak dřevořezby ukradené v poutní kapli svatého Salvatora v Dolních Životicích vrátily domů. Umístěny však nebudou zpět do kaple postavené v roce 1769, avšak do kostela Božského spasitele, se kterým sousedí, a jenž  je napojen na policii.

„Mám velkou radost, že je tady zase máme. Vystavíme je zřejmě na nějakou dobu v kostele a pak je asi schováme,“ usmíval se duchovní správce farnosti v Dolních Životicích. Dodal, že se zřídka stane, že se podaří ukradené věci z kostelů najít.

Diecéze postrádá dalších 260 památek

To Právu potvrdil také diecézní konzervátor. „Zdejší kapli kompletně vykradli v roce 2000 a bohužel se věci z krádeže policii nepodařilo dosud najít. Až nyní se našli andílci,“ ukazoval novinářům sochy Kopecký.

„Jen Ostravsko-opavská diecéze postrádá 260 kulturních památek. Nejde jen o sochy andělů, ale také o obrazy. Nejde však jen o krádeže, ale některé z nich byly například ztraceny už za bolševické éry, nebo je někdo zničil či vyhodil,“ líčil restaurátor.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Poutní kaple svatého Salvatora v Dolních Životicích, z níž byli barokní andílci v roce 2000 ukradeni.

Podle něj jsou vrácené sochy barokních andělů v relativně dobrém stavu. „Zřejmě na nich jejich přechodný držitel v Rakousku provedl nějaké estetické úpravy. Jen jsou napadeny červotočem, to už je ale záležitost stáří památek, které pochází z kaple postavené v 18. století,“ popisoval Kopecký.

Rakouský sběratel prý andílky zdědil

Mluvčí Ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda uvedl, že rakouská policie objevila andílky na konci roku 2014 v soukromé sbírce sběratele v Rakousku.

„Zdědil je. Po dohledání původního majitele byly sochy vráceny na hraničním přechodu Mikulov-Drasenhofen,“ uvedl Siuda s tím, že ročně se do Česka vrací z Rakouska pět až šest ukradených uměleckých děl.

Dřevěné sošky, části výzdoby kostelů a liturgické předměty umělecké hodnoty se začaly masivně ztrácet na začátku 90. let 20. století. Na vykrádání kostelů se zaměřily zlodějské gangy, které dokázaly především v pohraničních oblastech západních a severních Čech kostely doslova vybílit. Umění minulých generací se pak prostřednictvím překupníků dostalo do zahraničních soukromých sbírek.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ukradené sochy andělů budou vystaveny v kostele Nejsvětějšího spasitele v Dolních Životicích na Opavsku.

Kostely jsou dnes oproti situaci v 90. letech podstatně lépe zabezpečeny proti krádežím. Při jejich opravách se vždy pamatuje také na vybavení elektronickým bezpečnostním systémem.

Podle rakouských kriminalistů v posledních letech výrazně poklesl zájem sběratelů o umělecké předměty sakrálního charakteru. Černý trh je nasycen a předměty jsou prakticky neprodejné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám