Hlavní obsah

Vláda naslibovala navýšení platů a platit to musí kraje

Právo, Jaroslav Švehla, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navýšení platů pracovníků v sociálních službách schválil vloni v létě kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). V letošním roce si rozdělí o 750 miliónů korun více.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo práce

Článek

Kraje, které sociální zařízení spravují a přerozdělují peníze na mzdy, však od ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) dostaly v konečném součtu méně peněz než loni. Přišlo sice více peněz na odměny, avšak méně na provozní výdaje.

Do Libereckého kraje poslalo ministerstvo na sociální služby o 700 tisíc korun méně než v loňském roce.

„Nevycházejí mi ty počty, protože jsme měli slíbeno, že do sociálních služeb půjde v celé ČR o 700 miliónů korun více. I podle informací z ostatních krajů se rozdělovalo méně peněz než v roce 2014. Zdá se mi, že se ty peníze někde zatoulaly,“ řekl Právu hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN), který chce situaci řešit s kolegy v rámci Asociace krajů ČR.

Celková suma nižší

Také hejtman sousedního Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD) potvrdil, že kraji stát navýšil mzdy za cenu zkrácení dotací na provozní výdaje krajů v oblasti sociálních služeb. „Ze strany státu jasně zaznělo, že kolem sedmi až osmi set miliónů korun půjde na zvýšení mezd. Ale nikde nebylo řečeno, že se sníží provozní prostředky oproti loňskému roku. A k tomu určitým způsobem došlo,“ dodal hejtman Franc.

Slovy čísel to znamená, že na účet hradeckého kraje sice přišlo od státu 40,9 miliónu korun určených na zvýšení mezd pracovníků v sociálních službách, ale v meziročním srovnání plateb státu na hrazení výdajů v sociální oblasti je celková suma o 22,6 miliónu korun menší.

Franc na rozdíl od svého libereckého kolegy je však vůči stranickým kolegům ve vedení ministerstva smířlivější. „Nerad bych vyvolával poplach. U sociálních služeb máme tu zkušenost, že peníze chodí určitým způsobem průběžně. Věřím proto, že se najdou prostředky, kterými se v průběhu roku systém doladí,“ myslí si Franc.

Jen formální zvýšení

Pouze formální zvýšení částky na financování sociálních služeb přiznalo i MPSV ve vyjádření, ve kterém zmiňuje, že s ohledem na zmiňované usnesení vlády požadovalo vyšší částku na financování sociálních služeb při tvorbě rozpočtu pro letošní rok.

Jiří Vaněk z tiskového oddělení MPSV připomněl, že skončilo čerpání individuálních projektů, jejichž prostřednictvím kraje v posledních letech z evropských peněz financovaly některé sociální služby. Například terénní péči, kterou tak musí nyní financovat z jiných zdrojů.

Podle údajů ministerstva měly kraje loni na financování sociálních služeb k dispozici 7,55 miliardy korun, letos je to 7,58 miliardy, v níž už je však zahrnuto i slíbených 750 miliónů na zlepšení odměňování pracovníků v sociálních službách.

„Po vyčlenění 750 miliónů na navýšení mezd a platů tedy kraje disponují reálně nižší částkou na podporu sociálních služeb než v předchozím roce,“ přiznal.

Reklama

Výběr článků

Načítám