Hlavní obsah

Zeman a Babiš: Konec aliance?

– Praha
Právo, Jan Martinek

Prezident Miloš Zeman a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) působili doposud jako političtí spojenci. Prezident měl dříve pro Babiše víceméně jen slova chvály a rád připomínal, že jej jmenoval ministrem financí a vicepremiérem i přesto, že v té době nemohl předložit čisté lustrační osvědčení. Nyní, jak se zdá, jejich spojenectví dostalo trhliny.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman a ministr financí Andrej Babiš na snímku z tiskové konference v prosinci loňského roku

Článek

Prezident se nejprve pustil do nevyřčeného sporu s vicepremiérem a předsedou ANO kvůli kontroverznímu odchodu exministryně spravedlnosti Heleny Válkové z vlády a ve středu Babiše nepřímo zkritizoval během své návštěvy v Plzeňském kraji. Kritická slova prezident zaobalil do hodnocení vlády jako celku.

Podotkl, že v ČR se za poslední rok nepostavil ani kilometr nové dálnice. „A bohužel tady se už vláda nemůže vymlouvat na své předchůdce,“ řekl. Právě nestavění nových dálnic bylo častým argumentem Babiše, když kritizoval činnost předchozích vlád.

Vláda se už nemůže vymlouvat na své předchůdce
Miloš Zeman

Prezident vládu kritizoval i při hodnocení vývoje rozpočtu. „V roce 2014 byl v lednu přebytek 40 miliard korun, teď je jenom 20 miliard, protože klesl jednak výběr DPH a jednak ještě výrazněji klesl výnos ze spotřebních daní,“ uvedl Zeman.

Babiš tento pokles zdůvodňuje vratkami daní a předzásobením tabákovými výrobky. „Uvidíme, jaké budou výsledky v únoru, březnu či dubnu, kdy už tato argumentace těžko bude platit,“ řekl prezident.

Nepřímo šťouchl do ministra financí ještě jednou, to když zmiňoval, že Plzeňský kraj hospodaří s přebytkem. „V tomto smyslu by se od něj měli učit zejména centrální politici, kteří se chlubí tím, že se jim podařilo snížit deficit ze sta miliard na 80 miliard. Za mé vlády to bylo 46 miliard a já jsem se hluboce styděl za to, že je to tak vysoká částka,“ rýpl si ve středu prezident.

„Překvapení, předtím rozpočet chválil“

Andrej Babiš na prezidentovu kritiku pro Právo reagoval slovy: „Tak to je překvapení. Když jsme společně stříhali dluhopisy, tak pan prezident rozpočet a snižování dluhu chválil.“

Se Zemanem nesouhlasil, ani co se týče jeho pohledu na otevírání dálnic. „Ve vládě jsme rok a něco a letos máme začít stavět 111 kilometrů dálnic. Průměrná délka výstavby dálnice u nás je 13 let a od roku 2010 za ministra Bárty (Věci veřejné, resort vedl v letech 2010–2011, pozn. redakce) se přestalo projektovat,“ uvedl vicepremiér.

Prokazování příjmů a majetku

Prezident také řekl, že za „dobrého ministra financí“ Babiše označí až tehdy, kdy prosadí zákon o prokazování příjmů a majetku, po kterém Zeman dlouhodobě touží.

„Ten zákon musí jít do hloubky. Musí postihnout nakradené majetky. A to není žádný útok proti poctivým, baťovským podnikatelům, to je útok proti koženým podnikatelům. A těch tady máme na regionální úrovni stále mnoho,“ dodal prezident.

První střet Zemana s Babišem nastal, když rezignovala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Ta později naznačila, že ji Babiš k odchodu z vlády donutil, a šla hledat zastání k Zemanovi.

U něj nepochodila. Prezident nejprve zvažoval, zda demisi Válkové vůbec přijme. V soukromém rozhovoru, při kterém jej zachytily mikrofony novinářů, si pak povzdechl, že se Válková „podělala“ a že „mohl demonstrovat sílu“. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám