Hlavní obsah

Dvě miliardy muslimů mohou porazit euroamerickou civilizaci, řekl Zeman

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman si ve středu v Plzni rýpl do postupu zemí Evropské unie proti radikálním islamistům. Unijní státy podle něho reagují na „islámský terorismus“ podobně, jako reagovaly ve 30. letech minulého století na hitlerovský nacismus.

Foto: Jan Švábek, Právo

Prezident Miloš Zeman při debatě se studenty v Plzni

Článek

K tématu se Zeman vyjádřil na půdě elektrotechnické průmyslovky v Plzni, kde se v rámci své třídenní návštěvy Plzeňského kraje zúčastnil debaty s asi pěti sty studenty.

„Dokážou se země EU domluvit jako celek a zavřít hranice proti islámu? Myslíte si, že když evropští politici tvrdí, že islamisté nepředstavují nebezpečí a měli bychom jim pomáhat, že lžou sami sobě?“ ptal se české hlavy jeden ze studentů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman v odpovědi označil islámský terorismus za společného nepřítele evropských zemí. „Bohužel členské země Evropské unie reagují podobně, jako reagovaly ve 30. letech na hitlerovský nacismus, to znamená protesty, manifestacemi, demonstracemi, a to je tak zhruba všechno,“ řekl Zeman. Dodal, že on je pro koordinovanou akci mezinárodního společenství.

Foto: Jan Švábek, Právo

Studenti v Plzni na debatě s Milošem Zemanem

„Islám a zejména jeho radikální verze se snaží podrobit všechny nevěřící a buď je přinutit ke konverzi k islámu, nebo z nich učinit otroky,“ uvedl dále Zeman.

Propagandisté Islámského státu podle něho myšlenkově žijí ve 14. století, ale mají k dispozici sociální sítě. „To je ta výbušná směs,“ doplnila hlava státu.

Západní země podle českého prezidenta nesmí opakovat politiku appeasementu a zbabělost před jakoukoliv formou totalitní ideologie, obzvláště s kořeny náboženské nenávisti. Islamisté se podle Zemana snaží o vnější expanzi. „Dvě miliardy muslimů se mohou zdvihnout do náboženské revoluce a mohou porazit euroamerickou civilizaci,“ sdělil Zeman.

Zásah západních zemí proti Islámskému státu má byt co nejrychlejší. „Protože kdybychom v roce 1936 dokázali zastavit Hitlera, a moc by to nestálo, tak by nebyla Mnichovská dohoda, nebyl by holocaust, nebyla by druhá světová válka. Tehdy jsme byli zbabělí, budeme-li zbabělí opět, tak důsledky budou obdobné, jako byly důsledky počínaje rokem1939,“ dodal na závěr Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám