Hlavní obsah

Jen díky ANO se drží deficity na uzdě, řekl Faltýnek

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nebýt hnutí ANO, Česká republika by na tom byla finančně mnohem hůř, vzkázal v neděli na sněmu hnutí jeho novopečený první místopředseda Jaroslav Faltýnek. Stejně jako šéf ANO Andrej Babiš nešetřil partnery z koalice, zejména ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek

Článek

„Jen díky ANO se drží deficity na uzdě a poprvé od roku 1995 se snižuje státní dluh,“ konstatoval ve svém projevu Faltýnek.

ČSSD podle něj od začátku plánovala navyšovat všechny daně, ANO však bylo proti, řekl první místopředseda. Prohlásil také, že nesouhlasí se zaváděním sektorové daně, o které místy hovoří sociální demokraté. Podle Faltýnka se v koaliční smlouvě píše, že tuto daň měla koalice do roku 2015 zvážit, nyní už je na to tedy podle něj pozdě.

Faltýnek také řekl, že požadavky soc. dem. ministrů na peníze pro resorty nejsou optimální, například požadavek na navýšení platů pro státní úředníky v souvislosti s přijetím služebního zákona.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Připomněl také, že se hnutí ANO nepodařilo v povolebních jednáních dohodnout vše tak, jak si přáli. „Určitě je ale dobře, že jsme zabránili vládě sociální demokracie s podporou komunistů. Taková vláda by podle mého soudu znamenala katastrofu pro státní rozpočet,“ řekl.

Koaličního partnera zkritizoval také za to, že se postavil proti některým návrhům ANO, které by zefektivnily legislativní procesy, případně zdržují zákony prosazované Rekonstrukcí státu. Za „největší blamáž“ označil podzimní debatu o růstu platů ústavních činitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám