Hlavní obsah

Nevydávejte policii exprimátora Svobodu, vyzval poslance výbor

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovní mandátový a imunitní výbor v úterý doporučil nevydat poslance ODS a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu k trestnímu stíhání. Policie ho chce obvinit kvůli smlouvě na právní analýzu problematických smluv pražského dopravního podniku. Sněmovna by o jeho vydání či nevydání měla hlasovat na březnové schůzi. Poslanci se doporučením výboru řídit nemusí a mohou rozhodnout jinak.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda

Článek

Svoboda na rozdíl od minulé kauzy, kdy byl spolu s dalšími členy rady pražského magistrátu obviněn v souvislosti s projektem Opencard a sám požádal o vydání, to tentokrát neudělá.

„Je to jiná situace než minule, nebudu žádat o nic, nechám rozhodnutí na poslancích,“ řekl novinářům při odchodu z jednání výboru, kde strávil necelých dvacet minut.

Svoboda je přesvědčen, že případ je ryze politickou věcí a vidí za ním i osobní mstu bývalého ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka, který na něho trestní oznámení podal.

„Je to naprosto nesmyslná věc, mylná interpretace, není tam žádné poškození nikoho. Je to věc pouze proti mně. Je to ryze politická záležitost,“ je přesvědčen exprimátor. Proto je rád, že se kauzou zabývá mandátový a imunitní výbor, protože tak se to dostane do veřejného povědomí.

„Když jsem takto obviňován, tak říkám, že je to můj úspěch, že je to důkaz, že jsem to dělal dobře,“ prohlásil. „Stojím si za svým tehdejším rozhodnutím, ten audit byl udělán kvalitně a stojím za jeho závěry, že tam docházelo k financování v rozporu s pravidly,“ dodal Svoboda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám