Hlavní obsah

Chřipková epidemie ustupuje u dětí, dospělých ale onemocnělo více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemiologové hlásí v České republice ústup chřipkové epidemie. Pacientů s chřipkou a respiračními chorobami ubylo ve všech krajích, zároveň ale narostl počet závažných případů. Lékaři zaznamenali 90 takových pacientů, přičemž 18 z nich zemřelo. Plyne to z pondělních informací národní referenční laboratoře pro chřipku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Ubylo i pacientů s chřipkovými onemocněními, a to o téměř šest procent. Na 100 000 obyvatel připadalo 314 nemocných. „Počty nemocných začínají klesat u dětí a mladých dospělých, ovšem u dospělých nad 25 let je nadále evidován vzestup,” upřesnila laboratoř.

Nemocných přibývalo v Jihočeském, Plzeňském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Nejvyšší nárůst byl na jihu Čech, a to o zhruba 36 procent. Podle expertů z laboratoře je v řadě evropských zemí situace podobná jako v Česku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ČR překonala vrchol

„Vzhledem k tomu, že mírný pokles počtu nemocných s akutní respirační infekcí je evidován ve všech krajích s výjimkou Plzeňského kraje, lze konstatovat, že ČR právě překonala vrchol letošní epidemie. Situaci stále hodnotíme jako probíhající plošnou epidemii chřipky,” uvedla laboratoř.

Podle jejích dat však zároveň za poslední týden výrazně přibylo závažných případů chřipky.

Na 100 000 obyvatel připadalo minulý týden 1861 pacientů s akutními respiračními chorobami, které však nemusí znamenat přímo chřipku. Proti předchozímu týdnu je to pokles nemocnosti o zhruba osm procent. Nejvyšší počty nemocných hlásí lékaři z jižní části ČR – Jihočeského, Plzeňského, Jihomoravského a Zlínského kraje.

Různorodé chřipkové viry

Laboratoř u 62 procent všech vyšetřených vzorků od lékařů z ambulancí a nemocnic chřipku prokázala. Převažuje stejně jako v předchozích týdnech typ A/H3N2. Dosavadní genetické analýzy ukázaly, že izolované viry byly různorodé. Některé byly blízké chřipkovému kmeni ve vakcíně, jiné už „nesou známky odklonu”, uvedla laboratoř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám