Hlavní obsah

Válková: Vyzvali mě, abych skončila co nejdřív. Moje rozhodnutí to nebylo

Právo, Radim Vaculík

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), která minulý týden podala rezignaci, v rozhovoru pro Právo přiznala, že ji k tomu přimělo vedení hnutí ANO v čele Andrejem Babišem. Překvapilo ji to stejně jako prezidenta Miloše Zemana, ona sama chtěla ve funkci pokračovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Článek

Válková v rozhovoru uvedla, že si v poslední době všimla několika článků v Lidových novinách, které patří Andreji Babišovi, v nichž našla připomínky svých chyb: „V posledních několika měsících bylo (působení v resortu spravedlnosti - pozn. red.) často poznamenáno tím, že jsem otevřela Lidové noviny a našla jsem tam článek, který negativně vypovídal o nějaké mé chybě, kterou jsem udělala v minulosti. Takže to byla taková recyklace údajných chyb.“

Podle ní byly některé její chyby pouze domnělé. Zmínila kritiku, podle níž se příliš stýkala s představiteli justice. Vyšel však také rozhovor, v němž hovoří o připravované reformě. To podle ní dokládá, že neměla v úmyslu z funkce odejít.

Protože však kritika neustávala, zavolala majiteli novin a zároveň předsedovi ANO Babišovi, aby si o tom s ním promluvila. „A on mi sdělil, že představou hnutí ANO je, abych skončila co nejdříve, protože medializací mé osoby je negativně poškozováno hnutí ANO,“ řekla Válková. Podle ní jí Babiš odvětil, že hnutí není spokojeno s její prací.

Dostala znění rezignace k podpisu

Termín 1. března, kdy má oficiálně skončit, nevidí jako ideální, protože řadu věcí nestihla dokončit. Požadavek, aby skončila, na ni však vznesl i předseda klubu Jaroslav Faltýnek. „Samozřejmě bych radši pokračovala, navrhla jsem 1. června nebo 1. dubna a nevidím důvod, proč to tajit před veřejností,“ uvedla.

„Takže ten výsledek je takový – Válková nesplnila naše představy a musí odejít, tak s tím nemám problém a musím odejít. Ale ať to nikdo nevydává za moje svobodné rozhodnutí,“ dodala.

Podle ní jí hnutí poslalo k podpisu i rezignační dopis, ona si jej však napsala sama. „Aby to mělo veškeré náležitosti a i tu zdvořilou formu, na kterou jsem byla vždycky zvyklá.“ řekla. Formu původního dopisu komentovat odmítla, trvá však na tom, že odchod k 1. březnu nebyl jejím rozhodnutím, že byla vyzvána a výzvu vyslyšela, protože nechtěla, aby mělo hnutí ANO problémy.

„Pan předseda zřejmě z toho, že jsem tu rezignaci sama napsala, usoudil, že to bylo moje rozhodnutí. Ale před tím mě k tomu vyzvali,“ řekla v rozhovoru.

Dodala, že rezignaci zpět nevezme, že vyčká na reakci prezidenta.

Rozhovor s Helenou Válkovou si přečtěte v pondělním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Válková předala Babišovi rezignaci

Ministryně spravedlnosti skončí ve své funkci k 1. březnu. Oznámil to v úterý šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Uvedl, že se jednalo o rozhodnutí Válkové, na kterou...

Výběr článků

Načítám