Hlavní obsah

V liberecké ZOO se vylíhlo mládě vzácného orlosupa bradatého

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Liberecká zoologická zahrada si připsala další skvělý úspěch. Stejně jako v loňské roce se tamním pracovníkům podařilo přivést na svět mládě orlosupa bradatého. Jedná se teprve o druhé mládě tohoto druhu, které se vylíhlo v letošním roce v evropských zoologických zahradách. Novinky o tom ve čtvrtek informoval mluvčí ZOO Liberec Jan Kubánek.

Foto: ZOO Liberec

Mládě orlosupa

Článek

Vejce mláděte odebrali ošetřovatelé rodičům už 27. ledna, aby ho na poslední fázi vývoje umístili do inkubátoru. Tam se mladý orlosup také 9. února vylíhnul jako patnáctý z libereckého chovu.

Foto: ZOO Liberec

Mládě orlosupa se klube z vajíčka

„Pokud nenastanou komplikace, vloží jej ošetřovatelé už brzy zpět pod orlosupí rodiče. Těmi jsou Pišta a Božena, tedy nejproduktivnější pár dospělých orlosupů v Liberci,“ uvedl Kubánek.

Díky novému přírůstku má liberecká zoologická zahrada nejvíce orlosupů bradatých ve své historii.

„Kromě dvou párů a nového přírůstku najdeme v libereckých voliérách i loňské mládě, které by mělo být v rámci reintrodukčního programu vypuštěno ve španělských Pyrenejích,“ sdělil mluvčí s tím, že stejný osud patrně potká i čerstvého novorozence.

Orlosup bradatý je velmi vzácný živočich, jehož momentální populace se podle odhadů pohybuje mezi dvěma až 10 tisíci jedinců, přibližně pětina z nich žije v Evropě. Ve volné přírodě se vyskytuje pouze v horských oblastech Evropy, střední Asie a Afriky.

Foto: ZOO Liberec

Dospělý orlosup

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám