Hlavní obsah

Podezření, že otec zneužívá dceru, nahlásila psycholožka, i když nic nezjistila

Právo, Patrik Biskup

Klatovská psycholožka Ivana Holubcová tvrdí, že to byla ona, kdo policii oznámil podezření, že 46letý Vlastimil K. z Nýrska sexuálně zneužívá svoji 5,5letou dceru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muž, kterému poté sociálka odebrala dvě malé dcery, a kriminalisté ho začali vyšetřovat, spáchal minulý týden sebevraždu. Podle jeho partnerky se celá mašinérie rozběhla jen kvůli tomu, že děti koupal a spal s nimi v posteli.

Vše odstartovala pedagožka, ke které Lucinka docházela kvůli problému s řečí. Té se zdály divné obrázky, které holčička namalovala, a tak ji podrobila výslechu. Z něho nabyla dojmu, že by mohla být zneužívána otcem.

„Pedagožka mě kontaktovala s podezřením na sexuální zneužívání nezletilé Lucie. Na základě tohoto jsem dívenku vyšetřila jako klinická psycholožka a potvrdila vážné podezření z možného sexuálního zneužívání děvčátka. Proto jsem neprodleně jednala a o tomto podezření jsem informovala policii, která zahájila vyšetřování v této věci,“ uvedla Holubcová.

Nemám potřebu se veřejně ze svých postupů zpovídat ani nevyžaduji, aby se mnou široká veřejnost souhlasila
Ivana Holubcová

Jenže z výpovědi pedagožky na polici, kterou má Právo k dispozici, vyplývá, že psycholožka vyšetřením Lucinky nic podstatného nezjistila.  „Paní Holubcová mi volala, že sezení s dívenkou proběhlo, že se jí nepodařilo navázat kontakt tak, aby se jí dítě otevřelo,“ sdělila do protokolu pedagožka, která se prezentuje mimo jiné jako odbornice na logopedickou preventivní péči.

Nemám potřebu se zpovídat, říká žena

„Lucinka jí údajně řekla, že se s tatínkem koupe a že tatínkovi myje záda,“ dodala pedagožka.  Z čeho tedy plynulo závažné podezření, že je Lucinka sexuálně zneužívána otcem, odmítla Holubcová odpovědět.

„Nemám potřebu se veřejně ze svých postupů zpovídat ani nevyžaduji, aby se mnou široká veřejnost souhlasila. Postačí mi, když moje postupy posoudí orgány k tomu určené složené z příslušných odborníků, jejichž závěry budu ctít a jejichž doporučení se podrobím,“ prohlásila.

Nelíbilo se jí, že ji rodiče lechtají

Ani výslech Lucinky na policii žádné odhalení nepřinesl. Říkala, že se s tátou někdy koupe ve vaně, kde po sobě stříkají vodu a je hrozná legrace. Taky se zmínila, že k němu občas chodí spát do postele. Vyjadřovala se i k tomu, jestli jí otec dělá nějaké věci, které by jí byly nepříjemné. Prý někdy dávno dostala na zadek, protože zlobila. Opakovaně popřela, že by jí otec sahal mezi nohy.

Pedagožka si stojí za tím, že jednoznačně splnila svou profesní povinnost tím, že holčičku přeposlala na psychologické vyšetření. „Když jsme se spolu bavily o věcech, které jí vadí, hovořila rovnou o rodině, že se jí nelíbí, jak jí táta a mamka lochtá, a že nechce, aby si s ní a se sestřičkou takhle hráli. Pak vyšly najevo záležitosti, které jsem konzultovala se dvěma renomovanými dětskými psychology. Ti je nezávisle na sobě vyhodnotili jako závažné,“ prohlásila pedagožka.

Děvče může být traumatizované

Plzeňský psycholog Karel Bröckl který je v oboru soudním znalcem s mnohaletými zkušenostmi, logopedce nezazlívá, že nějaké své podezření signalizovala. „Možná že to mohla udělat citlivěji a zvolit jiné metody. Důležité ale je, že do toho potom vstoupil odborník, který se s tím jejím názorem ztotožnil. Ten by měl být garantem dalšího postupu, jenž to dítě nepoškodí a který povede ke zjištění toho, jestli na tom opravdu něco je, nebo není,“ prohlásil Bröckl.

„Pro dítě by bylo nejlepší, kdyby už s tím případem nebylo vůbec konfrontované. Jestli ale i za současné situace vyžadují policejní postupy, aby se pokračovalo ve vyšetřování, pak bude nutné vůči tomu děvčeti postupovat velmi citlivě a obezřetně. Jinak by mohlo dojít k jeho silné traumatizaci,“ upozornil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám