Hlavní obsah

Znojemský místostarosta Fiala rezignoval

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo
Aktualizováno

Znojmo je bez místostarosty. Jan Fiala (ANO) složil funkci. Opouští i zastupitelstvo a nepovede ani znojemskou organizaci Babišova hnutí. Učinil tak prý v reakci na mediální pronásledování.

Foto: Městský úřad Znojmo

Znojemský místostarosta Jan Fiala (ANO)

Článek

„Nedlužím ani městu, ani cyklistům, ani nikomu jinému, odcházím, protože jsme se já i moje rodina stali terčem štvanice,“ řekl ve čtvrtek Právu ke své rezignaci. „Dnes jsem oznámil, že skládám funkci místostarosty, radního a opouštím post zastupitele. Složil jsem i předsednictví ve znojemském ANO,“ řekl.

K rezignaci jej vyzvali lidovci. Místostarostu dohnaly staré resty. Jeho jméno bylo mezi neplatiči nájmu za městský byt, problémy měl i klub, který dříve vedl. Špatně vyúčtoval dotaci.

Problém s bytem vyřešil

Místostarosta se stal neplatičem, když v loňském roce přestal městu hradit nájemné. Protože po třech nezaplacených nájmech odchází na adresu dlužníka výzva k vyklizení bytu a jeho vrácení městu, zamířil takový dopis i na adresu místostarosty. Ten se měl původně proti výpovědi odvolat.

Podle mluvčí města Zuzany Pastrňákové požádal znovu o pronájem bytu. Podle zavedené praxe všechny tyto žádosti projednává bytová komise. Její závěr má charakter doporučení pro městskou radu, která pronájmy schvaluje. V konečném důsledku by tak místostarosta rozhodoval o vlastní žádosti. Nestane se tak.

„V minulém týdnu však pan místostarosta vydal prohlášení, ve kterém stahuje žádost o znovupronájem a byt vrátí městu,“ uvedla Pastrňáková. „Dluh jsem uhradil a koaliční partnery jsem informoval, že jsem měl takový problém,“ vrátil se ke kauze Fiala. Vznik dluhu vysvětlil vlastním pochybením při zadávání platebního příkazu.

Dluh vůči cyklistům Fiala odmítá

Jméno místostarosty, někdejšího závodníka a mistra republiky v cyklistice, je spojeno s další spornou záležitostí. Cyklistický klub Znojmo – Cyklo Santé, který Fiala dříve vedl, má problém s vyúčtováním dotace. Nedoložil některé potřebné podklady. Podle místostarosty vedení klubu předal svému nástupci již vloni v září a bez problémů.

Jenže na město, které jim vyplácelo dotaci, informace o změně nedorazila. Dotační pravidla města ale dávají povinnost příjemcům městské podpory do čtrnácti dnů informovat o změnách ve vedení. „Co se týče vyúčtování Cyklistického klubu Znojmo – Cyklo Santé, stejně jako u některých jiných příjemců dotací evidujeme několik nedostatků. V první řadě doložení dokumentu o změně statutárního zástupce klubu.

Vyúčtování za Cyklistický klub Znojmo – Cyklo Santé podal minulý týden v pátek pan Jaroslav Papoušek, který je dle sdělení klubu statutárním zástupcem klubu místo pana Fialy již delší dobu,“ uvedla mluvčí. Předepsanou lhůtu k informování města klub nedodržel. „Dalšími nedostatky jsou, že chybí výpis z běžného účtu o obdržení dotace od města, chybí doklad o publicitě (příjemce dotace od města je povinen informovat veřejně o podpoře města), chybí závěrečná zpráva a doklad o úhradě faktur,“ vyjmenovala mluvčí. Dodala ale, že podobné nesrovnalosti má až třetina příjemců dotací a chyby odstraňují až po výzvě města.

Podle některých zdrojů ale má mít místostarosta vůči cyklistům dluh čtyř set tisíc korun. „To kategoricky popírám. Klub jsem předával loni 6. září a jeho hospodaření bylo v pořádku,“ řekl Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám