Hlavní obsah

Útoky 11. září a v Paříži mohou být zpravodajská hra, řekl šéf české Muslimské unie

Šéf Muslimské unie v ČR Muhamed Abbas ve čtvrtek v České televizi odsoudil útok na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, ale zároveň naznačil, že útok klidně může být pouze hrou západních zpravodajských služeb. V podobném duchu relativizoval i dřívější teroristické útoky, k nimž došlo v Evropě i ve Spojených státech.

Útoky 11. září a v Paříži mohou být zpravodajská hra, řekl šéf české Muslimské unieVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Učenci z celého islámského světa to odsoudili. Ta skupina dělá věci, které by neměl muslim dělat, to jsou věci, které se neslučují s islámem,“ konstatoval na margo masakru v Paříži na úvod Abbas.

„Mám problém souhlasit s oficiálními verzemi událostí, které se staly v Madridu, Londýně i ve Spojených státech,“ zpochybnil Abbas oficiální výsledky vyšetřování teroristických útoků, k nimž v minulosti došlo. Následně zmínil konspirační teorie, podle nichž například za útoky na New York z 11. září 2001 stála federální vláda. „Jsou názory, že ty věci nejsou tak, jak si myslíme,” tvrdí Abbas.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když moderátor oponoval, že k útokům na World Trade Centre v New Yorku se přihlásila teroristická organizace Al-Káida, Abbas oponoval, že tehdejší vůdce teroristů Usáma bin Ládin odpovědnost za útoky v jednom z rozhovorů údajně odmítl. Podle něj mohlo jít o hru západních zpravodajských služeb, kterou stejně tak může být i poslední útok ve Francii.

Abbas je ředitelem organizace s názvem Muslimská unie. Ta pořádá přednášky a za cíl si klade šíření objektivních informací o islámu nebo podporu muslimů, kteří se ocitli v těžkých životních situacích. Nejde tedy o organizaci, která sdružuje muslimy v ČR.

Bagdádí je americký agent

Abbas zmínil i další z konspirací, podle níž je vůdce Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí americkým agentem a byl vycvičen v Izraeli. V tomto případě Abbas se odvolával na videonahrávku, kde to má tvrdit bývalý člen Al-Káidy.

Abú Bakr Bagdádí v Mosulu, když vyzýval muslimy, aby se mu podřídili

Zpochybnil rovněž, zda došlo k vraždám humanitárních pracovníků v Sýrii, které Islámský stát zveřejnil na videu. „Je otázka, jestli je vůbec zabil,“ tvrdí Abbas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám