Hlavní obsah

BIS chce přístup do telefonních databází

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České civilní tajné služby, tedy Bezpečnostní informační služba a Úřad pro zahraniční styky a informace, by chtěly získat přístup do databází provozovatelů telefonních služeb.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ačkoli zpravodajci mohou legálně používat odposlechy telefonních hovorů a mají k dispozici i tzv. provozní a lokalizační údaje od operátorů, zjistit majitele konkrétního čísla pro ně bývá často problém.

Vláda by proto měla projednat novelu zákona o zpravodajských službách, kterou už poslal do připomínkového řízení premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s šéfem kontrarozvědky (BIS) Jiřím Langem. Platit by měla v případě schválení od počátku příštího roku.

Kromě přístupu tajných služeb k daňovým údajům uchovávaným Generálním finančním ředitelstvím, o čemž Právo informovalo v listopadu, novela počítá také s přístupem do databází účastníků veřejně dostupné telefonní služby, který má např. policie. „Oprávnění získávat tyto informace je pro nás velmi důležité,“ potvrdil Právu mluvčí BIS Jan Šubert.

„Je to trochu paradox, když dostaneme povolení k odposlechu, na základě provozních a lokalizačních údajů jsme schopni zjistit i to, kde se účastníci hovoru v danou chvíli nacházeli, ale k údajům z této databáze, které představují nejmenší zásah do soukromí, přístup nemáme,“ dodal.

Není to podle mého názoru nic, co by ohrožovalo svobodu v naší zemi
poslanec Jeroným Tejc

Vědí co, ale nevědí kdo

Podle něj to v praxi znamená, že zpravodajci např. mají k dispozici obsah sledovaného hovoru a telefonní číslo stanice, ze které byl veden, ovšem nevědí, komu číslo patří.

Ačkoli politici obvykle bývají k rozšiřováním pravomocí tajných služeb kritičtí, v tomto případě nevidí ve schválení velký problém. A to i kvůli měnící se mezinárodní situaci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova BIS v pražských Stodůlkách

„Je logické, že ti, kteří mají shromažďovat informace týkající se možného ohrožení státu, by měli mít k těmto údajům přístup,“ řekl Právu šéf sněmovní komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc (ČSSD). „Není to podle mého názoru nic, co by ohrožovalo svobodu v naší zemi,“ dodal.

Anonymní karty

Ani přístup do databází účastníků telefonních služeb ale nebude znamenat, že tajné služby, stejně jako nyní policie, dokážou zjistit všechny majitele konkrétních čísel. Mnoho z majitelů mobilů využívá předplacené karty, čímž se stávají i pro operátory anonymními.

Např. podle údajů jednoho z tuzemských operátorů O2 používala za tři čtvrtletí loňského roku předplacenou kartu více než polovina jeho zákazníků, tj. více než 1,7 miliónu.

Pro operátory by přitom nová kompetence zpravodajských služeb neměla znamenat žádné náklady. Ty by měly hradit ze svého právě služby. Podle jejich analýzy by mělo jít o desítky až stovky tisíc ročně a neměly by přesáhnout 510 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám