Hlavní obsah

O víkendu přijdou mrazivá rána

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko zažilo neobvykle teplý začátek podzimu, nyní se však začíná pomalu ochlazovat. O víkendu se dokonce budou ranní teploty na některých místech pohybovat pod bodem mrazu. Řidiči by si proto měli dát na silnicích pozor. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek bude zataženo s nízkou inverzní oblačností, denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 3 až 7 °C.

V pátek bude místy polojasno, ráno naměříme 4 až 0 °C. Tam, kde bude méně oblačnosti, může rtuť teploměru klesnout až na -2 °C. Můžeme očekávat slabé přeháňky či mrholení, v polohách nad 700 metrů nad mořem se mohou objevit slabé sněhové přeháňky.

„Na naše území se nasouvá výběžek vyššího tlaku od severu, což přinese chladnější a vlhčí vzduch,“ vysvětluje Honsová.

Na silnicích to může klouzat

O víkendu se do Česka vrátí inverzní počasí. V sobotu bude zataženo a mlhavo s nízkou inverzní oblačností. Rtuť teploměru ráno klesne na 2 až -2 °C, řidiči by si proto měli dát pozor na klouzající silnice. Během dne může být místy polojasno, začne k nám pronikat teplejší vzduch z jihozápadu a odpolední teploty se budou pohybovat v intervalu 4 až 8 °C.

V neděli by se měla nízká inverzní oblačnost rozpouštět. Ráno bude sice ještě mlhavo, ale odpoledne se můžeme těšit na polojasnou či skoro jasnou oblohu. Denní teploty budou opět v rozmezí 4 až 8 °C.

„Nedělní pranostika praví, že svatá Cecílie sněhem zemi pokryje, nás však zatím žádné sněžení nečeká,“ komentuje Honsová.

Začátek příštího týdne opět přinese nízkou inverzní oblačnost, v nížinách bude ojediněle polojasno. „Ranní teploty budou těsně nad bodem mrazu, během dne se budou pohybovat kolem čtyř až osmi stupňů,“ sděluje meteoroložka. Ve čtvrtek by potom na naše území měly dorazit srážky.

Reklama

Výběr článků

Načítám