Hlavní obsah

Novým ministrem dopravy se má stát šéf Skansky

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Antonína Prachaře má na ministerstvu dopravy nahradit současný generální ředitel stavební firmy Skanska Česká republika Dan Ťok. Informoval o tom šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: archiv Pravo, Právo

Daniel Ťok

Článek

Ťok je od roku 2008 generálním ředitelem a předsedou společnosti Skanska Česká republika. Předtím působil ve významných funkcích například ve firmách Jihomoravská plynárenská, ABB energetické systémy či Alstom.

Na středeční tiskové konferenci prohlásil, že se vzdal exekutivních funkcí ve Skansce, i když zatím zůstává jejím zaměstnancem. „Pokud bych se stal ministrem dopravy, tak mým zaměstnavatelem je stát a daňoví pracovníci a pracuji pro ně,” ujistil před spekulacemi o případném střetu zájmů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud se stane ministrem, rád by stabilizoval situaci v resortu, především ohledně personálií na ŘSD. „Utíká nám spousta příležitostí, pokud tento státní úřad nebude dobře fungovat,” řekl.

Se Sobotkou se sejde ve čtvrtek

Babiš informoval Sobotku o rezignaci Prachaře ve středu ráno a zároveň mu jako náhradu za Prachaře nabídl Ťoka. Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že se s ním ve čtvrtek sejde a poslechne si jeho představu, jak by resort vedl.

Babiš už nyní počítá s kritikou výběru, zejména kvůli tomu, že Ťok není odborníkem na dopravu. „Kozel zahradníkem je určitě dobrý výběr,“ poznamenal však na tiskové konferenci.

„Ve srovnání s tou plejádou ministrů v posledních dvou třech letech si myslím, že je to konečně rozhodnutí, které by oboru prospělo,“ řekl Novinkám Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Že by Ťok z pozice ministra dohazoval zakázky firmě Skanska podle něj nepřipadá v úvahu, i když hrozí riziko, že mu to bude podsouváno, když tato firma nějakou zakázku vyhraje.

Zda Ťok nastoupí na místo Prachaře, ještě není jisté. Musí s ním souhlasit předseda vlády a nominaci potvrdit prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám