Hlavní obsah

Hnutí ANO stále posiluje, v listopadu by zdvojnásobilo volební zisk

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO Andreje Babiše, které se označuje za „nepolitické“, pokračuje ve spanilé jízdě: i přes vládní angažmá se mu daří oslovovat stále větší část českých voličů. Pokud by se v listopadu konaly volby do Poslanecké sněmovny, Babišovo hnutí by drtivě ostatní strany převálcovalo a téměř by zdvojnásobilo volební zisk z loňska. Ostatní strany by ANO nechalo daleko za sebou.

Foto: TNS Aisa pro Českou televizi, Právo

Listopadový model voleb do Poslanecké sněmovny

Článek

ANO by volilo 35 procent lidí, podle přepočtu Práva by dosáhlo na 85 mandátů ve Sněmovně. Dnes mají babišovci 47 poslanců. Výsledek přineslo šetření společnosti TNS Aisa pro Českou televizi.

Čísla se blíží někdejším preferencím slovenského Smeru Roberta Fica, který atakoval 40 procent a nakonec získal absolutní většinu. ANO vysává voliče pravici a nyní se k němu podle všeho přidaly hlasy soc. dem. a také KSČM, která výrazně ztratila.

ČSSD opět ztratila a podle průzkumu by ji volilo 18 procent lidí, získala by 45 poslanců. TOP 09 by dostala 9,5 procenta a obsadila by 22 poslaneckých křesel.

ODS na hranici volitelnosti

Velmi nepříznivě vyznívá průzkum pro komunisty, které by tentokrát volilo osm procent lidí, a skončili by s osmnácti mandáty. Na pozvolný propad KSČM poukázaly i podzimní senátní a komunální volby: ukazuje se tak, že protestní hlasy, o které se komunisté ještě v předchozích volbách částečně opírali, dnes sbírají babišovci.

Na hranici volitelnosti by se se šesti procenty a deseti křesly ocitla ODS. Do Sněmovny by se dostali ještě lidovci, kteří by naopak oproti posledním volbám posílili a volilo by je 7,5 procent lidí, a Úsvit. Ten by sice podle šetření o půl procentního bodu nepřekročil pětiprocentní hranici, měl by ale nárok na šest poslanců.

Z menších stran rostou preference jen Pirátům, ale ani ti by se se 3,5 procenty do parlamentu nedostali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám