Hlavní obsah

Výstup jsem si připravoval, sprostý jsem byl jen jednou, hájí se Zeman

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se na kritiku ruské kapely Pussy Riot v nedělních Hovorech z Lán připravoval. Řekl to v rozhovoru pro středeční Blesk. Jediný vulgarismus, který v rozhlasu použil sám, se týkal jeho nesouhlasu se služebním zákonem. Odmítl zároveň, že by rozhovorem chtěl odvést pozornost od svých výroků v Číně či návratu z Číny letadlem pronajatým společnostmi PPF a J&T.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Já jsem se připravoval na kritiku Pussy Riot, což znamená v překladu ku..dí řev,“ přiznal prezident listu s tím, že citoval některé výrazy z jejich písní, které byly vulgární. Dodal také, že členky punkové skupiny nepovažuje za ideální příklad politického vězně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jediný vulgarismus, který použil sám a nebyl citací Pussy Riot nebo jeho protikandidáta z prezidentské volby Karla Schwarzenberga (TOP 09), se týkal „zásadního nesouhlasu se služebním zákonem v dosavadní podobě“.

Miloš Zeman nešetřil v Lánech vulgarismy. Český rozhlas zveřejnil upravenou verziVideo: Český rozhlas

Pokuta není jeho věc

Pokud Český rozhlas kvůli Zemanovým vulgarismům dostane pokutu, prezident se na zaplacení podílet nehodlá. „Rozhodně ne. Trochu mně to připomíná situaci ze Chevallierových Zvonokos, kde byl postaven obecní záchodek a Eulalie Čubíková protestovala proti jeho existenci,“ řekl Blesku.

Prezident použil v nedělním pořadu řadu vulgarismů. Ke skupině Pussy Riot uvedl: „Víte, co je Pussy? Kunda. S prominutím v textech této skupiny je k..da sem, k..da tam. Nebudu se zastávat – teď jsem chtěl říci k..ev, ale já nejsem (Karel) Schwarzenberg..., tedy – poněkud deviantních dam.“ Na otázku týkající se jeho vulgarismů odpověděl: „Já jsem se inspiroval panem Schwarzenbergem, který v každé druhé větě říká ho..o.“ Pokud jde o služební zákon, vláda podle Zemana „podlehla panu (Miroslavu) Kalouskovi a zk...ila služební zákon z původní podoby“.

Prezident Miloš Zeman se za své výroky neomluvíVideo: Česká televize ČT24

Do kontrolních orgánů mediálních institucí již dorazilo množství stížností na prezidentovo vystoupení. Množí se také protesty lidí na internetu. Za dva dny se například více než 24 000 lidí přidalo k internetové petici, která požaduje Zemanovo odstoupení z úřadu. Hrad v úterý uvedl, že není důvod, aby se prezident za své vulgární výroky omlouval.

Anketa

Měl by se prezident Miloš Zeman omluvit za vulgarity pronesené v rozhlasových Hovorech z Lán?
Ano
53,7 %
Ne
46,3 %
Celkem hlasovalo 38978 čtenářů.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám