Hlavní obsah

ODS se po ztrátě upíná k menším městům a obcím

Právo, Jan Martinek

ODS se po letošních komunálních volbách bila v prsa, že ačkoliv ztratila polovinu zastupitelů (obhájila 2398 z 5112), je na komunální úrovni stále silnou stranou. Je ale evidentní, že partaj, která dříve vládla velkým městům, přesunula své pozice do menších měst a obcí. Právě tam se jí totiž podařilo – na rozdíl od větších měst – udržet radnice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala.

Článek

Z dosavadních tří set starostů po celé zemi tak bude muset nakonec hodně slevit. Vyplývá to i z dokumentu, ve kterém si ODS průběžně mapuje vznik koalic v krajských a okresních městech a jehož zatím poslední verzi má Právo k dispozici.

Primátory si ODS zřejmě udrží pouze dva ze sedmi, a to Raduana Nwelatiho, který byl do křesla na mladoboleslavské radnici zvolen v pátek, a také populárního Jaroslava Kuberu v Teplicích.

Co se týče dalších krajských měst, bude mít ODS zřejmě starosty v Havlíčkově Brodě, Klatovech, Litoměřicích, Sušici, Šternberku a v Trutnově.

Uspěli také matadoři v městských částech metropolí, například v Praze 2, kde starostkou zůstává poslankyně Jana Černochová, nebo v Radotíně, kde oblíbený starosta Karel Hanzlík uhrál téměř sedmdesátiprocentní výsledek. Prahu 13 dál povede bývalý místopředseda David Vodrážka.

Minule měli tři stovky starostů

ODS, která měla v uplynulém období tři stovky starostů, teď proto hledí do malých obcí a vesnic. Tam mnohdy o starostech ještě není rozhodnuto, konečný termín ustavujících zastupitelstev je 10. listopadu. Strana ale věří, že právě v menších obcích jí pokvete pšenka.

„ODS se dlouhodobě držela v menších obcích velmi dobře. Například ve středních Čechách jsou desítky sídel, kde budeme mít starosty,“ řekl Právu místopředseda Martin Kupka, sám starosta obce Líbeznice, který svůj mandát obhájil. Podle něj ODS uspěla hlavně v obcích mezi dvěma a pěti tisíci obyvatel.

Vypadli z povolebních vyjednávání

„Čím menší je to místo, tím víc se hodnotí konkrétní člověk a jeho práce, a menší roli hraje to, s jakými sliby vstupují do hry nové subjekty. Ve větších městech lidé tolik práci konkrétního starosty či primátora nevidí,“ uvedl Kupka.

Ten se neodvážil odhadovat, kolik starostů bude ODS nakonec mít. „To číslo bude určitě nižší než v uplynulém volebním období,“ připustil.

V některých městech ODS ve volbách sice zvítězila, ale ze hry vypadla kvůli povolebním vyjednáváním. Tak se stalo například v Jablonci nad Nisou, kde se na koalici dohodly ČSSD a ANO společně s dvěma lokálními hnutími, a soc. dem. bude mít primátora.

S Kuberou zkusí také zteč na kraj

„V Jablonci ODS zvítězila právě proto, že primátor Petr Beitl město rozvíjel velmi dobrým směrem. Tam mě mrzí, že pozici neuhájíme, ne kvůli volební porážce, ale kvůli vyjednávání,“ komentoval to Kupka.

Vyšachování málem hrozilo i nestorovi teplické radnice Kuberovi – při vyjednávání se proti němu postavily ANO i Volba Pro! Teplice. Kubera nicméně zřejmě nakonec sestaví koalici s ČSSD, hnutím Moje Teplice – TOP 09, a s podporou několika dalších zastupitelů.

S Kuberou jakožto želízkem v ohni počítá ODS i do krajských voleb na Ústecku – populární senátor se už vyjádřil, že v krajských volbách své straně pomůže.

Kandidovali za nezávislé

V některých městech představitelé ODS zvítězili pod hlavičkou jiných subjektů – ve Velkém Meziříčí například vyhrálo sdružení To Pravé Meziříčí – sdružení ODS a nezávislých kandidátů, kde tvoří většinu členové ODS.

Podobná situace se stala i v obci Dolní Bousov na Mladoboleslavsku, kde místostarosta Josef Vynikal, člen ODS, kandidoval za nezávislé.

Reklama

Výběr článků

Načítám