Hlavní obsah

Dohoda o koalici ČSSD a Ostravaka padla, ANO má v Ostravě novou šanci

Právo, Denisa Telaříková, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Plné emocí a zvratů je povolební vyjednávání o koalici v Ostravě. Minulý týden to vypadalo, že do vedení moravskoslezské metropole usedne hnutí Ostravak s ČSSD a KSČM a vítězné ANO tak skončí v opozici. Ve středu je vše jinak a hnutí ANO se tak vrací znovu do hry.

Foto: Pavel Karban, Právo

Podle lídra ostravské ČSSD Lumíra Palyzy porušilo hnutí Ostravak dohodu

Článek

Obrat ve vývoji způsobil pátek 24. října, kdy byla v Porubě, jednom z největších ostravských obvodů, podepsána dohoda o spolupráci mezi Ostravakem, ANO a KDU-ČSL. Tedy bez vítězné sociální demokracie.

„Čímž došlo k porušení memoranda o společné spolupráci mezi KSČM, ČSSD a Ostravakem uzavřeného 22. října na městě s tím, že tento model bude ustaven na všech velkých obvodech Ostravy,“ sdělil ve středu dopoledne Právu volební lídr ostravské ČSSD Lumír Palyza.

Dodal, že sociální demokraté, kteří memorandum neporušili, vyzvali koaličního partnera (Ostravak - pozn. red.) k nápravě.

„K té ale nedošlo, proto klub ČSSD na úterním jednání zkonstatoval, že memorandum uzavřené mezi KSČM, námi a Ostravakem je neplatné a tudíž se klub ČSSD necítí vázán ustanoveními tohoto memoranda,“ popsal Palyza. Sociální demokraté proto budou nyní pokračovat v povolebním vyjednávání s jinými politickými subjekty.

Nešlo o závazek, ale doporučení, brání se Ostravak

„Podle nás memorandum porušeno nebylo, poněvadž se vztahovalo jen na statutární město Ostrava. Obsah memoranda vůči ostravským obvodům byl jen doporučující,“ reagoval na novinku lídr hnutí Ostravak Lukáš Semerák. Dodal, že za změnou názoru ČSSD může být i strach z forenzních auditů, které chce jejich hnutí v městských organizacích udělat.

„První, co teď uděláme, je to, že zjistíme, jaký je věcný problém v té Porubě, na které to nyní s ČSSD ztroskotalo. Zjistíme, zda ten problém je nepřekonatelný, či zda se dá řešit. Pokud se ČSSD do té doby domluví s někým jiným, no tak je to jejich věc, ale připadalo by mi to divné. Neměli bychom jednat zkratkovitě, ale pokusit se společně situaci vyřešit,“ zdůraznil Semerák.

Ostravak může skončit v opozici

Podle informací Práva to nakonec ještě v Ostravě může dopadnout tak, že hnutí Ostravak skončí v opozici a koalici stvoří vítězné ANO s ČSSD a dalším či dalšími politickými subjekty. Nicméně mluvčí ANO Michaela Závodná ve středu před 11. hodinou redakci sdělila, že se k nové situaci nyní hnutí nebude vyjadřovat.

„Vyjádříme se poté, až dojde k nějaké oficiální nabídce a oficiálnímu jednání,“ řekla Závodná.

V pětapadesátičlenném ostravském zastupitelstvu získalo ve volbách ANO 15 mandátů, ČSSD 12 a hnutí Ostravak deset, stejně jako komunisté. Po čtyřech křeslech mají lidovci a ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Levicová bašta padla, Ostrava patří ANO

Hnutí ANO zvítězilo v komunálních volbách v moravskoslezské metropoli, když o víc než pět procent předstihlo ČSSD. Sociální demokracie tak přišla o jednu ze...

Výběr článků

Načítám