Hlavní obsah

Služební zákon bude platit, poslanci přehlasovali Zemana

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna v pátek přehlasovala prezidenta Miloše Zemana, a zákon o státní službě tak bude od ledna příštího roku platit. Pro hlasovalo 123 poslanců ze 166.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

Sněmovna tak odsouhlasila komplexní pozměňovací návrh služebního zákona tak, jak se na něm dohodly koalice s opozicí. Obsahuje i takzvané politické náměstky, proti kterým se ohradil prezident, který je označil za „budižkničemy“, a část opozice.

Zeman už dříve avizoval, že pokud zákon v této podobě projde, obrátí se kvůli němu na Ústavní soud. Podobně se v pátek vyjádřil také předseda poslanců Úsvitu Radim Fiala. „Jakmile skončí celý tento proces, hnutí Úsvit se obrání s řešením této věci na Ústavní soud,“ prohlásil.

Právě Úsvit byl spolu s komunisty během pátečního hlasování nejhlasitějším odpůrcem zákona. Šéf strany Tomio Okamura dokonce uvedl, že ve Sněmovně zůstali „jako poslední mohykán“ proti služebnímu zákonu. „Budeme do posledního dechu bojovat proti politickým trafikantům ve státní správě,“ konstatoval.

Naopak předsedové poslaneckých klubů koaličních stran, ODS a TOP 09 prohlásili, že dodrží původní dohodu a budou hlasovat proti prezidentskému vetu.

Pro zákon nakonec hlasovali všichni poslanci ODS a TOP 09 a koaliční poslanci s výjimkou Milana Urbana (ČSSD), který se zdržel hlasování. Všichni přítomní poslanci Úsvitu byli proti, všichni komunisté s výjimkou Stanislava Grospiče, jenž byl proti novele, se zdrželi hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám