Hlavní obsah

Druhá šance. V kavárně pracují lidé po výkonu trestu

Praha

Pražská Kavárna Dismas je novým místem, které od letoška dává propuštěným vězňům druhou šanci. Ti by se zřejmě ztěžka znovu zařazovali do společnosti. Práce v kavárně jim umožní nový start.

V kavárně pracují lidé po výkonu trestu s odnětím svobodyVideo: Novinky

 
Článek

„Tento projekt funguje od července letošního roku. S tím nápadem přišla moje dcera, která už dříve pracovala v neziskových organizacích, řekla si, že by mohla sama něco vymyslet, a zaměřila se na tuto cílovou skupinu,“ říká koordinátorka projektu Alena Pešanová.

Pracovníci kavárny, která sídlí v ulici Na Poříčí v Praze, mají v trestním rejstříku nejčastěji záznam o trestu za užívání a prodej drog, loupežné přepadení či krádež aut. V kavárně ale pracoval i člověk odsouzený za zabití.

Kromě podpory bývalých vězňů se projekt zaměřuje také na mladé lidi do věku 26 let opouštějící školská zařízení pro výkon ústavní péče. Projekt nabízí osmiměsíční pracovní úvazek, kde se tito lidé naučí, jak vůbec funguje pracovní režim.

„Jedná se o tréninkové zaměstnání na osm měsíců. Momentálně zde pracuje asi 14 lidí. Pracovníky jsme rozdělili na dvě skupiny. První polovina už nás opustila a těm jsme také pomohli najít nové zaměstnání. Většině se podařilo někde uchytit a pracují na zaměstnanecký poměr na dobu neurčitou.”

Pečení ho baví

Jedním z pracujících je také mladík Petr, který do kavárny nastoupil počátkem září letošního roku. Nastoupil sem ihned poté, co vyšel z vězení. Kontakt na kavárnu mu sehnala jeho matka. Je rád, že dostal druhou šanci. Vaření a pečení ho začalo natolik bavit, že by se tímto povoláním chtěl živit i do budoucna.

„Do vězení jsem se dostal z finančních důvodů. Přišel jsem o práci a najednou jsem se ocitl na ulici. Nechtěl jsem zůstat na ulici jako žebrák, a jelikož jsem rozuměl autům, začal jsem je krást. Díky tomu jsem mohl vést v uvozovkách normální život. Po roce a půl mě však policie sebrala, protože mě už delší dobu sledovala,“ popisuje svůj příběh mladík Petr.

„Musím říci, že ti lidi, kteří zde pracují, jsou skvělí. Vůbec na nich nejde poznat, že jsou po výkonu trestu. Snaží se a je hezké, když vidíte, jak ti lidé pokročí. Společně dělají ty krůčky a vše se učí. Mám z toho dobrý pocit,“ doplňuje Pešanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám