Hlavní obsah

Mistr hlavolamů ze Slezska představil novinku: Stonehenge

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Větřkovice

Komplex menhirů a kamenných kruhů v Jižní Anglii nazývající se Stonehenge inspiroval pětapadesátiletého Karla Gonsiora z Nového Bohumína natolik, že vymyslel a vyrobil stejnojmenný hlavolam. Jeho světovou premiéru zažilo v neděli 12. mezinárodní setkání výrobců a sběratelů hlavolamů a jiných kuriozit ve Větřkovicích na Opavsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Představení hlavolamu StonehengeVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Je to vlastně zmenšenina toho slavného zbořeniště kamenů v Anglii,“ popsal amatérský vynálezce hlavolamů své nejnovější dílko vyrobené z bukové překližky. Potvrdil, že hlavolam spatřili lidé v neděli poprvé. „Vystavuju totiž jednou ročně, a to vždy jenom ve Větřkovicích,“ řekl Právu.

Stonehenge je vyvrcholením historické série Gonsiorových hlavolamů. Před ním to byl mayský kalendář, mayská pyramida, aténský Parthenón a římské Koloseum.

„Stonehenge se skládá ze dvou různých hlavolamů, jsou to dva v jednom,“ vysvětlil a dodal, že složit ho trvá člověku s trochou zkušeností hodinu a půl až dvě hodiny.

Foto: Pavel Karban, Právo

Karel Gonsior a jeho hlavolamy.

„Je to o kombinaci, trpělivosti, je tam mnoho variant, takže pokud má člověk trošku prostorové vidění, tak za dvě hodinky ho složí. Pokud nemá zkušenosti, tak je to spíš o náhodě,“ nastínil vynálezce hlavolamů, který se živí jako technik kvality v drátovně.

V průběhu roku Gonsior vymyslí a vyrobí zhruba tři hlavolamy. Letos to kromě Stonehenge byl ještě vodní mlýn, sopka a fontána pro Barborku, kterou věnoval letos narozené vnučce Barborce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám