Hlavní obsah

Sobotka uklidňuje kantory i policisty: Stamilióny budou

Právo, Jiří Mach, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se vláda zavázala, že zvýší tarifní platy státním zaměstnancům o 3,5 procenta už od 1. listopadu, mezi některými zaměstnanci státní správy zavládla nejistota. Vláda totiž přislíbila, že zvýší tarifní mzdy, ale třeba učitelé a policisté se obávají, že by kvůli tomu mohli přijít o odměny. Takže by nula od nuly pošla.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Například v jedné z pražských škol se roznesla zpráva, že ředitel sice už nové prostředky na odměny dostal, ale nechce je zatím uvolňovat s tím, že si je musí schovat na zajištění vyšších tarifů od 1. listopadu.

Podobné obavy se nesly i mezi policisty. „V posledních týdnech někteří lidé u policie šíří fámy, že žádné peníze nebudou, ale to není pravda. Na zvýšení platů jsou peníze vyčleněny. Pokud vím, tak jsou i prostředky na odměny,“ poznamenal pro Právo předseda policejních odborů Milan Štěpánek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

A záruku všem zaměstnancům veřejné sféry, že budou prostředky na vyšší tarify i na odměny, dává i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Navýšili jsme už rozpočet jednotlivých ministerstev o více než 900 miliónů korun díky úsporám v jiných výdajích státního rozpočtu. Výplata odměn tudíž ohrožena nebude,“ potvrdil pro Právo.

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) v září v rozhovoru pro Právo přislíbil, že stovky miliónů na odměny budou mít ředitelé už od září a že se zvýší i tarify v průměru o 3,5 procenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Tou dobou se ještě počítalo s tím, že na zvýšení tarifů všech státních zaměstnanců by mělo dojít až od Nového roku. Vláda se však rozhodla koncem září využít přebytek letošního rozpočtu na zvýšení tarifů ve veřejné sféře právě už od listopadu.

Odměny závisí na řediteli

Ministerstvo školství trvá na tom, že učitelé dostanou nejen zvlášť prostředky na tarifní mzdy, ale také další balík na odměny.

„Ministerstvo poslalo 300 miliónů korun v září, ale na výplatních páskách budou až v listopadu. A budou se i zvyšovat tabulky,“ sdělila Právu mluvčí resortu Klára Bílá.

Celkově by se měly navýšit tarifní platy učitelů o 465 miliónů korun. Zvýhodněni budou přitom zkušenější kantoři. Dlouhodobě sloužící si mohou polepšit až o tisícikorunu, začátečníkům se zvedne plat o tři až čtyři stovky měsíčně. Nepedagogičtí pracovníci si v průměru polepší o pětistovku.

Někde to rozepisují na odměny, ale někde z toho část dali třeba na asistenty
František Dobšík

Odměny mohou ředitelé přerozdělovat podle vlastního uvážení. Zatím ale ani není jisté, kolik peněz celkově se k nim dostane. Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka většina škol peníze zřejmě ještě nemá.

„Na ministerstvu vypsali rozvojový program na odměny a v první fázi rozepsali na krajské úřady 150 miliónů. Když se to potom přepočte, tak to vyjde na 800 korun na hlavu, ani ne. Kraje ale rozvojové programy rozepsaly tak, že víceméně v tom mají volnou ruku,“ popsal Dobšík.

„Někde to rozepisují na odměny, ale někde z toho část dali třeba na asistenty. Ale to vědí ty kraje, a do určitého termínu to měly poslat zpátky na ministerstvo,“ řekl Právu Dobšík.

Vláda se zavázala, že přebytek státního rozpočtu investuje do zvýšení tarifních platů státních zaměstnanců o 3,5 procenta. Policisté, hasiči a další ozbrojené složky včetně pracovníků ve vězeňství by měli dostat přidáno i v lednu o další procento a půl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám