Hlavní obsah

Dědicové hraběte Salma získali naději na miliardový majetek na Blanensku

Právo, Jiří Hardoš

Městský soud v Praze v pátek oživil naděje dcer šlechtice Huga Mikuláše Salma na to, že by ministerstvo vnitra mohlo jejich otci přiznat československé státní občanství. To by bylo klíčové pro uplatňování nároků na restituci miliardového majetku na Blanensku, který byl po druhé světové válce zabaven na základě Benešových dekretů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Marie Salm-Reifferscheidt-Raitzová na jednom z minulých soudních jednání.

Článek

Ministerstvo vnitra již dvakrát československé občanství Salmovi nepřiznalo. Především kvůli tomu, že se muž v roce 1939 přihlásil k občanství německému. Potomci hraběte, jenž zemřel v roce 1946, pak zažádali vnitro o obnovu řízení, úřad však v roce 2011 zamítl návrh i následné odvolání.

Proti tomu podaly Marie Salm-Reifferscheidt-Raitzová a Ida Schoellerová správní žalobu. Dlouhodobě tvrdí, že jejich otec byl k přihlášení k říšskému občanství donucen okupanty.

Je to malý krůček vpřed, tak bych to kvalifikovala. Ale nepochybně věci mých klientek prospěšný.
advokátka

Pražský městský soud v pátek žalobě vyhověl, když zrušil rozhodnutí ministra vnitra o zamítnutí rozkladu z prosince 2011. Vše se tak vrací do fáze, kdy je návrh na obnovu řízení zamítnut, ale ministr má rozhodnout o podaném rozkladu.

Háchovy dopisy

Advokátka Salmových dcer Alena Kinclová argumentovala především tím, že úřad chyboval, když při rozhodování nevzal v potaz nově předkládané důkazy. Ty mají svědčit především o tom, že se Salm nestal občanem nacistického Německa dobrovolně a takzvaný dotazník Fragebogen podepsal v září 1939 pod nátlakem. Má jít například o dopisy protektorátního prezidenta Emila Háchy říšskému protektorovi Konstantinu von Neurathovi. Soud dal Kinclové za pravdu.

„Jestliže tedy mají být zpochybňovány okolnosti, v důsledku nichž došlo k podpisu, má soud za to, že právě toto by mělo být vzato na zřetel. Jinými slovy: žalovaný se tím měl zabývat,“ prohlásila předsedkyně senátu Ludmila Sandnerová.

„Nelze předem vyloučit, že na základě těchto nových důkazů bude možno dojít k jinému skutkovému závěru,“ dodala.

Proti soudnímu rozhodnutí je možné podat kasační stížnost, která však nemá odkladný účinek. Právní zástupce ministerstva vnitra se k této možnosti nevyjádřil.

Kinclová byla rozsudkem potěšena. „Je to malý krůček vpřed, tak bych to kvalifikovala. Ale nepochybně věci mých klientek prospěšný. Alespoň pro tentokrát,“ řekla Právu.

Chtějí i omluvu

Salmovy dcery vedou s vnitrem sporů vícero. V jiném řízení se žalobou domáhají omluvy za to, že úřad v odůvodnění svých správních rozhodnutí hovoří o členství jejich otce v nacistických organizacích, například Německé pracovní frontě (DAF). Obě ženy tvrdí, že je to lež.

Na seznam členů zmíněných organizací hraběte prý napsali protektorátní úředníci v návaznosti na vynucené přihlášení se k říšskému občanství.

Omluvu dcery Salma chtěly rovněž po ředitelce Muzea Blansko Evě Nečasové kvůli výrokům o restitučních kauzách v knihách. S žalobou ale neuspěly. Podle soudu šlechtic členem fašistických spolků byl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám