Hlavní obsah

ANO to ve Sněmovně schytalo ze všech stran za návrh omezit řečnění

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projednávání druhého čtení novely zákona o jednacím řádu se ve čtvrtek točilo především kolem pozměňovacího návrhu místopředsedkyně Sněmovny Jaroslavy Jermanové (ANO), která předložila omezení rozpravy ve Sněmovně. Opoziční poslanci i někteří zástupci ČSSD návrh odsoudili jako pokus o omezení parlamentní demokracie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslava Jermanová (ANO) a Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) na zasedání Poslanecké sněmovny

Článek

Jermanová navrhuje, aby zákonodárce mohl mluvit nejvýše dvakrát deset minut, rozšíření by musela schválit Sněmovna.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik varoval, že přijetí návrhu by ze Sněmovny udělalo fabriku na zákony, která bude normy „sekat jako Baťa cvičky”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poslanci ODS připomněli, že původní dohoda stran o změně jednacího řádu navrhované omezení počtu vystoupení na dvě či povinné písemné přihlášky do diskuse neobsahovala. „Místo diskuse chcete sled monologů. Je to snaha umlčet opozici,” uvedl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Rovněž šéf Sněmovny Jan Hamáček ČSSD řekl, že pro omezení práv opozice hlasovat nemůže.

Poslanec ANO Bronislav Schwarz kolegům připomněl, že hnutí nedělá nic jiného než ctí demokracii a snaží se prosadit něco, co považuje za správné, neboť není spokojeno s fungováním Sněmovny.

Komárek: Jednání již zajímají pouze lunetiky

„Tady za tím pultíkem se z jinak nevýbojných lidí stávají zhůvěřilá zvířata,” pozastavil se poslanec ANO Martin Komárek nad osočováním z řad opozičních zákonodárců. Pozastavil se rovněž nad systémem přednostních práv pro šéfy stran a poslaneckých klubů i faktickými poznámkami, které znepřehledňují diskusi. Jednání Sněmovny podle něj zajímá pouze „lunetiky”, kteří nad ránem sledují televizní záznamy schůzí.

Milan Urban (ČSSD) konstatoval, že změna jednacího řádu jen sotva přispěje ke zvýšení politické kultury. „Nováček má vždy trochu problém vejít se do demokracie,” připomněl s poukazem na návrh ANO Jiří Koskuba (ČSSD). „Chápejte náš pokus tady něco zlepšit,” bránil návrh další z poslanců ANO.

U řečnického pultíku se nakonec v rámci faktických poznámek i řádných vystoupení vystřídalo několik desítek poslanců a diskusi přerušila až přestávka na oběd.

Reklama

Výběr článků

Načítám