Hlavní obsah

Ministerstvo obrany nesprávně vykázalo téměř 20 miliard

– Praha • Aktualizováno

V účetní závěrce ministerstva obrany za rok 2012 bylo nesprávně vykázáno 19,8 miliardy korun, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerstvo podle něj nevedlo úplné účetnictví především u dlouhodobého hmotného majetku. Chyby ale nebyly tak zásadní, aby ovlivnily ekonomická rozhodnutí, uvedla v pondělí mluvčí NKÚ Olga Málková. Resort se brání, že legislativa umožňovala dvojí výklad vedení účetnictví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kontroloři zjistili případy neúplného i nesprávného účtování. Vedle nedostatků v úplnosti účetnictví u hmotného majetku ministerstvo obrany také některé účetní případy vykazovalo na nesprávných položkách.

Na ekonomická rozhodnutí ale podle kontrolního úřadu tato pochybení nemohla mít vliv. „NKÚ proto při vyhodnocení spolehlivosti účetní závěrky dospěl k názoru, že účetní závěrka ministerstva obrany podává – s výjimkou vlivu těchto nesprávností – věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace ministerstva obrany," uvedl úřad.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministerstvo obrany podle NKÚ také porušilo zákon o katastru nemovitostí. „Některé nemovitosti byly sice vykázány v účetní závěrce, ale nebyly zapsány v katastru nemovitostí, u jiných to bylo přesně naopak," popsala Málková.

„Ministerstvo obrany trvá na tom, že účetní legislativa platná pro účetní období roku 2012 v řadě případů umožňovala dvojí výklad, a proto nemůže být dáno k tíži ministerstva obrany, že zvolilo jiný způsob řešení,” reagoval na zjištění NKÚ mluvčí resortu Petr Medek.

Reklama

Výběr článků

Načítám