Hlavní obsah

Babiš chystá líheň politiků. Fungovat začne už v září

Právo, Jan Rovenský

Vlastní líheň pro politiky i experty a vzdělávací instituci po vzoru velkých evropských stran představí koncem září vládní ANO. Jmenovat se bude Institut pro politiku a společnost. Právu to prozradil ministr financí a šéf hnutí, „nepolitik“ Andrej Babiš. Cílem je také ideologicky ukotvit hnutí, které by se mělo profilovat proevropsky a liberálně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Podle Babiše bude institut vystavěn na třech pilířích. „Jelikož je v Evropském parlamentu naše hnutí členem liberální frakce ALDE, chceme se i v české politice vymezovat liberálně,“ řekl Právu Andrej Babiš.

„Za prvé tedy chceme představit tyto hodnoty, klíčová bude také orientace na Evropskou unii,“ uvedl. Za druhé má jeho „think-tank“ vypracovávat stanoviska a expertizy pro politiky hnutí.

„Konečně třetím pilířem je vychovávat nové lídry a doplnit náš tým o experty, kteří nám chybějí. To se týká například zahraniční politiky, na kterou nemáme po odchodu pana Stropnického do čela obrany experta, a přitom byla v souvislosti s Ukrajinou či Gazou velmi aktuální,“ řekl Babiš.

S kým a za kolik? Zatím je to tajné 

Ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek tak získá protějšek v roli stínového šéfa diplomacie. Vzhledem ke zkušenostem se členy Babišova hnutí to může být docela dobře i jeho oponent. Jaký bude platforma mít rozpočet a kdo všechno se na ní bude podílet, neprozradil.

„Jednáme s několika známými lidmi, zatím je ale příliš brzy prozrazovat, o koho přesně jde,“ uvedl Babiš. „Cílem je koncem září představit kvalitní projekt a příjemně jím překvapit,“ dodal Babiš.

Foto: Právo

Think-tanky politických stran

Názorové platformy má většina českých parlamentních stran a jejich cíle jsou víceméně totožné − nejen vzdělávat straníky a širší veřejnost, organizovat konference a debaty, prosazovat hodnoty partaje, ale také získávat pro strany tolik potřebnou novou krev.

Tak například ČSSD má nejen svoji tradiční Masarykovu demokratickou (do roku 2009 dělnickou) akademii, ale v roce 2011 stála u zrodu také Centra pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii (CESTA), které zakládali středoví a levicoví intelektuálové.

ODS spolupracuje s vysokou školou Cevro 

TOP 09 zřídila think-tank TOPAZ. Názorově blízko ke straně má ještě Fórum Karla Schwarzenberga, které zase láká na osobnost předsedy TOP 09. Blízko k ODS mělo léta Klausovo Centrum pro ekonomiku a politiku, které se s odchodem bývalého prezidenta z politiky stalo součástí Institutu Václava Klause.

Nyní občanští demokraté „svůj“ think-tank postrádají, spolupracují ale například s vysokou školou Cevro, kterou založil exministr vnitra Ivan Langer, kde řada straníků také přednáší. Například Petr Nečas či Alexandr Vondra.

KSČM má zase think-tank Centrum strategických a teoretických studií, svou akademii plánoval letos rozjet i lídr Úsvitu Tomio Okamura, ale zatím to ještě neudělal.

Také KDU-ČSL se chystá v průběhu několika měsíců založit zastřešující think-tank pro subjekty, se kterými dlouhodobě spolupracuje, jako je Evropská akademie pro demokracii a Institut politických a ekonomických studií.

Výběr článků

Načítám