Hlavní obsah

Pražská zoo přivítala nového slona indického, nahradí Mekonga

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Jedenatřicetiletý samec Ankhor, pocházející z Barmy, dorazil v úterý v noci z Berlína do pražské zoo. Zde si ho přáli hlavně proto, že zplodil už jedenáct potomků. V Praze vystřídá vůdce stáda Mekonga, kterému se už množení nedaří.

Foto: Zoo Praha Pavel Brandl

Sloní samec Ankhor

Článek

„Podle chovatelů z Berlína má Ankhor dva režimy: buď odpočívá, nebo se rozmnožuje,“ směje se kurátor savců Pavel Brandl z pražské zoo.

V úterý v poledne tým chovatelů z pražské zahrady vyrazil do berlínského Tierparku. „Slon byl utlumen na nakládku, ale ne zcela uspán. Pětihodinovou cestu už absolvoval bez dalšího utlumení. Vezl ho upravený kamión od firmy, která se specializuje na převoz velkých zvířat. Kamión je stejně dlouhý i velký jako standardní, ale je snížený. Podvozek má asi dvacet centimetrů nad zemí,“ popsal přepravní vozidlo Brandl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Plán byl dlouho a pečlivě připravován. Zhruba po pětihodinové cestě vyložil samce speciální jeřáb s maximální nosností 100 tun. „Jeřáb vyložil slona v přepravce na dvůr u slonince a pak už zvíře po svých prošlo do svého připraveného boxu. První dny se bude seznamovat s interiérem, chodit do společné vnitřní expozice a přes mříže se uvidí také se slonicemi. V některých místech se budou moci dotknout i chobotem,“ popisuje dění příštích dnů kurátor savců.

Bude muset vyklidit pole

„Byl bych rád, kdybychom ho mohli pustit do venkovních výběhů už na konci srpna, aby ho měli možnost spatřit i návštěvníci. Ale uvidíme, jak to půjde.“ Určitý čas budou tak v Zoo Praha dva sloní samci. Mekong však bude muset vyklidit pole svému nástupci.

„Mekong je u nás od roku 2009. Je geneticky cenný, ale není to perspektivní samec. Za celý život zplodil jednoho potomka a s pražskými slonicemi v tomto ohledu nebyl nikterak úspěšný. Proto jsme se rozhodli ho přesunout do zoo Atika v Řecku. Tam půjde do skupiny samců. Abychom měli dva samce, je nesmysl. Komplikovaná bude i ta přechodná doba,“ zdůvodnil ředitel zoo Miroslav Bobek.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Právě kvůli třem slonicím, které jsou již ve věku, kdy by měly mít první slůně, se už delší dobu zahrada poohlížela po schopném samci. „Původně jsme měli dostat samce z Ostravy, který pochází jako naše dvě nové slonice ze Srí Lanky, ale nakonec z toho sešlo. Pak se objevila příležitost získat Ankhora. V tu chvíli bylo jasno,“ dodal Bobek.

Reklama

Výběr článků

Načítám