Hlavní obsah

Velehrad zaplaví desetitisíce poutníků z Česka i okolních zemí

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Místem setkání desetitisíců poutníků z Česka a dalších zemí střední Evropy se stává od pátku do soboty Velehrad na Uherskohradišťsku. Již popatnácté se zde konají Dny lidí dobré vůle, jejichž součástí je neodmyslitelně i Národní pouť.

Foto: Aleš Fuksa

V začínajících vedrech se mnozí poutníci snaží schovat a odpočinout ve stínu baziliky.

Článek

Vzhledem k přívětivé předpovědi počasí se dá očekávat, že na Velehrad během obou dnů zavítá přes třicet tisíc lidí. Řada z nich kvůli pátečnímu bohatému programu, jehož vyvrcholením je večerní koncert při Večeru lidí dobré vůle.

Od dvacáté hodiny se na pódiu umístěném v srdci nádvoří velehradské baziliky představí Jiří Pavlica s Hradišťanem, Filharmonie Bohuslava Martinů, Václav Neckář, Ewa Farna, Markéta Konvičková, Elis, ale i pěvecké sbory velehradského Stojanova gymnázia i ze Zambie.

Foto: Aleš Fuksa

Vnitřní zrestaurovaný prostor velehradské baziliky

Na své si však přicházejí návštěvníci již od pátečních dopoledních hodin. A to nejen ve středu Velehradu, ale i v jeho dalších částech. Na fotbalovém hřišti se například uskutečnila již tradiční soutěž ve fotbalových dovednostech pod záštitou Antonína Panenky.

Foto: Aleš Fuksa

K vidění je ve Velehradě i nový Harley Davidson, který vloni dostal darem od výrobce papež František. Je na něm i papežův podpis. Stroj v aukci ji získal muž žijící ve Zlínském kraji, a to za více než šest miliónů korun.

Během pátku se dále koná mezinárodní setkání vozíčkářů, ruční přepisování bible, hrátky s Michalem Nesvadbou a spousta dalších akcí.

Foto: Aleš Fuksa

V těsné blízkosti baziliky se skví socha Ježíše Krista.

Tou hlavní je ale v sobotní dopoledne Národní pouť. Její začátek je v sedm hodin ráno, samotná poutní mše svatá se koná od půl jedenácté dopoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám