Hlavní obsah

Další senátor opustil ČSSD, nedostal nominaci do voleb

Právo, tr, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Senátní klub ČSSD opouští jeden senátor za druhým: od voleb 2012 ze strany zběhli z 45 členů už tři. Naposledy tak učinil včera Miloš Janeček, který své rozhodnutí v pondělí oznámil písemně šéfovi brněnské organizace a primátoru města Romanu Onderkovi. V úterý svůj odchod potvrdil Právu.

Foto: archiv Pravo, Právo

Senátor - 25.10.2008

Článek

Přidal se tak k Petru Guzianovi, který ze strany vystoupil před měsícem, a Jaroslavu Palasovi, který odešel v prosinci 2012. V srpnu 2012, ještě před volbami, odešel také senátor Vladimír Dryml.

Důvodem Janečkova odchodu je již několik let přetrvávající jeho nespokojenost se situací ve straně. Posledním impulsem bylo, že Janečka nenominovali opětně jako kandidáta do letošních senátních voleb. Senátorem za obvod č. 60 - Brno-město je od roku 2008.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Janeček: Brněnská ČSSD není demokratická

„Za poslední roky ve mně vznikal pocit, že soc. dem. v Brně není demokratická, je řízena autokrativní skupinou lidí,“ řekl Právu Janeček.

Kritizuje rovněž postoj Onderky, jenž mu prý ještě vloni slíbil jako kandidátovi do Senátu podporu, letos však obrátil. „Nepodařilo se mně s ním dojednat schůzku za celých pět měsíců,“ postěžoval si senátor.

Postupně prý poznával, že právě primátor i někteří další členové soc. dem. ovlivňovali v Brně členskou základnu, takže na nominační konferenci byl zvolen kandidátem Karel Doležal. Je ředitelem Úrazové nemocnice, kde šéfoval také Janeček.

Ten tvrdí, že má podporu vícero členů soc. dem., ale jsou to lidé, zastupitelé města i jeho městských částí, kteří se obávají vyjádřit podporu veřejně, aby si neublížili.

Onderku to překvapilo

Jednoznačnou podporu měl Janeček od své domovské organizace Brno-sever a prý také od politického grémia ČSSD. S jeho kandidaturou souhlasil i šéf Senátu Milan Štěch. Primátor Onderka Právu v úterý sdělil, že Janečkovo rozhodnutí je pro něj velkým překvapením.

ČSSD má nyní v horní komoře 42 zástupců, v podzimních volbách bude obhajovat 23 mandátů. K udržení nadpoloviční většiny (41 z 81) by tak nesměla ztratit ani jedno křeslo.

Reklama

Výběr článků

Načítám