Hlavní obsah

Močůvka zabíjela, potok ve Vlčnově zůstane roky mrtvý

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké množství močůvky zabíjelo vodní živočichy v potoce ve Vlčnově na Slovácku. Do vody se tato látka zřejmě dostala z areálu družstva.

Foto: Policie ČR

Vodní živočichy otrávila močůvka. Zda pochází z blízkého družstva, je nyní v šetření.

Článek

„Potok je mrtvý od křižovatky až po čistírnu odpadních vod, kterou jsme postavili asi před čtyřmi roky. Od té doby, co jsme ji tu měli, se přitom vrátil do potoka život, byla to živá součást obce. Teď bude trvat dlouhé roky, než se do vody vrátí živočichové. Je to zlé,“ uvedl starosta Vlčnova Jan Pijáček (ODS).

Je to smutný pohled
Jan Pijáček, starosta Vlčnova

Z vody byl podle záchranářů od začátku cítit zápach močůvky. „Uhynulé ryby zaplnily koryto potoka. Hasiči se vydali proti proudu, aby se pokusili zjistit zdroj kontaminace. To se jim také po několika minutách podařilo,“ sdělil mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Do vodního toku podle záchranářů prosakovaly nečistoty a močůvka z areálu blízkého družstva. Únik se hasičům podařilo zastavit až hodinu po oznámení události.

První ryby až za pár let

„Množství uhynulých ryb ještě neznáme, byli tam ale karasi, plotice, další drobné rybky. Vzhledem k silné kontaminaci uhynuli i další živočichové, například obojživelníci a bezobratlí. Jak dlouho potrvá, než se do potoka vrátí život, nevím,” poznamenal vedoucí odboru životního prostředí uherskobrodské radnice Petr Vozár.

První ryby podle něj bude možné nasadit až za pár let. Jak dlouho potrvá, než se do potoka přirozeně vrátí další živočichové, ale zatím nejde odhadnout.

Případnému viníkovi hrozí podle Petra Vozára ve správním řízení sankce až do výše několika set tisíc korun.

Podle šéfa společnosti Vlčnovská zemědělská Martina Jaroše není jisté, že došlo k úniku z jejich družstva. Případem se zabývá i policie. „Kvalifikace protiprávního jednání a s tím spojená sankce bude odvozena od stanovené škody,“ konstatoval policejní mluvčí Aleš Mergental.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám