Hlavní obsah

Už nejsme jen stánkaři, říká první vietnamský politik v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za prvního politika v České republice pocházejícího z vietnamské komunity se považuje Cong Hung Nguyen, kterému je sedmadvacet let. Ve volbách do Evropského parlamentu kandidoval za ODS. Byly to jeho první volby a získal v nich 700 hlasů, což má za úspěch.

První vietnamský politik v ČR Cong Hung NguyenVideo: Novinky

 
Článek

Nguyen se se svými rodiči přestěhoval do Česka ve svých osmi letech. Českou republiku podle svých slov vnímá jen v samých pozitivech.

„Česká republika a Vietnam, to je úplně něco jiného. Když jsem sem přiletěl, tak jsem neuměl vůbec česky. Naštěstí mě mezi sebe přijali kamarádi ze školy i přátelé v okolí. Ve chvíli, kdy jsem se naučil dobře česky, bylo to v pohodě úplně. Českou republiku celkově vnímám velice pozitivně,“ uvedl.

Cong Hung už odmalička chtěl pracovat na velvyslanectví. Motivací mu byla také samotná rodina, která ho inspirovala: „Moji prarodiče byli už ve Vietnamu ve vysokých funkcích. Takže jsem to měl možná trochu v genech. Navíc také studuji Vysokou školu ekonomickou a obor Mezinárodní politika a diplomacie. Už na gymnáziu jsem inklinoval k tomu, že budu pracovat na velvyslanectví.“

Změnit obraz Vietnamců v ČR

Hlavním posláním prvního vietnamského politika je zapojit se do politické a sociální sféry. To dokazuje také jeho působení v Občanském družení Info-Dráček, které se soustřeďuje na Vietnamce žijící v Česku a snaží se vietnamskou komunitu začlenit do té české. Také klade důraz na vzájemné poznávání obou kultur.

Foto: ODS

Ukažme sílu naší komunity, vzkazuje svým vietnamským krajanům kandkdát ODS do Evropského parlamentu Cong Hung Nguyen.

„Chtěl bych české společnosti říct, že ta druhá a pozdější generace už vlastně nejsou stánkaři, nejsme cizinci, kteří neumějí vůbec česky. I ve škole jsme docela úspěšní, takže bych určitě chtěl ten obraz naší společnosti změnit,“ sdělil.

Jednou z aktivit sdružení Info-Dráček je pravidelná organizace Vietnamské Miss ČR. Několikaletým členem poroty je například také europoslanec Jan Zahradil. Poprvé v českých dějinách se mu také podařilo zapojit Vietnamce do kandidatury na politickou funkci.

První vietnamský politik by chtěl do budoucna více proniknout do světa politiky, přece jen je teprve nováček. Chce nasbírat zkušenosti a jednou by ho moc potěšilo, kdyby si přečetl v novinách, že se nějaký Vietnamec dostal do Evropského parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám