Hlavní obsah

Předseda zelených Liška rezignoval

Právo, Novinky, kab, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf zelených Ondřej Liška v pondělí oznámil svou rezignaci. Jeho strana společně s piráty plánuje také podat žalobu k Ústavnímu soudu kvůli pětiprocentní hranici při eurovolbách.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Článek

„Získali jsme 3,77 procenta hlasů, což je sice oproti předchozím volbám posun, nicméně jsme nezískali mandát,“ řekl Liška v pondělí na mimořádné tiskové konferenci. „Je proto na místě, abych já jako předseda Strany zelených a zároveň lídr pro volby do Evropského parlamentu z toho vyvodil důsledky. Proto jsem se rozhodl rezignovat na post předsedy Strany zelených, a to k 8. červnu,“ dodal.

K tomuto datu zelení plánují uspořádat republikovou radu, kde se budou mimo jiné volit kandidáti do podzimních voleb. Podle Lišky pak 14 dní od jeho právoplatného konce v čele strany zaujme jeho místo stávající první místopředsedkyně zelených Jana Drápalová. Ta povede stranu minimálně do volebního sjezdu, který se má uskutečnit na podzim po komunálních volbách.

Ve straně zůstává

„Rozhodně neodcházím ze Strany zelených,“ upřesnil Liška. „Moje srdce a hlas jsou stále zelené, nezakládám žádnou novou stranu,“ doplnil s tím, že se nehodlá ucházet o žádnou vedoucí funkci, ale zůstane řadovým členem strany.

Zelení rovněž trvají na ústavní stížnosti kvůli tzv. uzavírací klauzuli, která určuje procentuální hranici zisku hlasů, podle které strany postupují nebo nepostupují do Evropského parlamentu. „Nebýt jí, tak by Piráti a zelení získali po jednom mandátu,“ řekl Liška. „Nám nyní nejde o to si stěžovat, ale cítíme odpovědnost k voličům,“ vysvětlil.

Kvůli ústavní stížnosti už se prý bavil i s předsedou pirátů Ivanem Bartošem. Chtějí ji podat společně v řádu dnů.

Manipulátor a demagog Klaus

Nízká volební účast Lišku zklamala. „Je to burcující vzkaz. Je to obraz toho, jak vypadá česká i evropská politika. Čeští politici nedokázali za dlouhých deset let vysvětlit lidem, čemu je integrace do EU prospěšná,“ myslí si šéf zelených.

V otázce, kdo za malý zájem voličů o evropskou politiku může, má Liška jasno. „Největší podíl na tom má demagog a manipulátor Václav Klaus. Ale odpovědnost za to nesou i všichni ostatní.”

Reklama

Výběr článků

Načítám