Hlavní obsah

Praha chce promrhat další stovky miliónů za opencard, varuje sdružení

Právo, Josef Koukal
Praha

Až stamiliónové ztráty mohou údajně přinést hlavnímu městu Praze další investice do projektu elektronické tramvajenky Opencard. Tvrdí to občanské sdružení Oživení. To porovnalo řešení navrhované městem s nabídkami konkurenčních firem. Společnost, o které Praha uvažuje jako o dodavateli služeb, ale tvrzení sdružení považuje za nepodložené.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Zatímco Praha uvažuje o jediném dodavateli služeb, firmě eMoneyServices, která má v příštích dvou letech inkasovat zhruba 300 miliónů korun, jiné firmy za srovnatelné služby účtují částky od 20 do 60 miliónů korun.

Za eMoneyServices navíc s městem vyjednával Petr Stránský, bývalý ředitel společnosti Haguess, která stála jako dodavatel na počátku předraženého projektu Opencard. Za přidělení zakázky Haguessu již byli letos nepravomocně odsouzeni magistrátní úředníci k podmíněným trestům. [celá zpráva]

Ještě před nástupem k Haguessu navíc Stránský pracoval jako konzultant přímo pro magistrát.

„Praha opakuje stejné chyby jako na začátku opencard. Neuvažuje o soutěži různých variant řešení a akceptuje předem jen jedno,“ uvedl předseda Oživení Martin Kameník.

Radní: Nejlevnější možnost

Na tiskové konferenci sdružení předali své stanovisko novinářům i zástupci eMoneyGroup, mateřské firmy eMoneyServices.

Firma podle stanoviska považuje tvrzení aktivistů za nepodložená.

„Firma eMoneyServices, s. r. o., jakožto součást mezinárodní skupiny Emoney Group B. V. odkoupila na konci roku 2012 část podniku firmy Haguess, čímž se stala držitelem smluvních vztahů s hlavním městem Prahou a Dopravním podnikem hl. m. Prahy a držitelem dalších součástí systému Opencard,“ uvádí se ve stanovisku.

I radní prezentovali jednání s firmou jako nejlevnější možnost, jak se vyhnout nepříjemnostem s rozvázáním již uzavřených smluv.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adriana krnáčová

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Aktivisté z Oživení jsou přesto přesvědčeni, že město by mohlo systém čipových karet nahradit jiným od konkurenčních firem, a to s nižšími náklady a bez nutnosti výměny samotných kartiček v rukou Pražanů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám