Hlavní obsah

Tepla se dočkáme spíše koncem května

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu nás čekají dva týdny spíše podprůměrné teploty, konec května by měl být teplejší.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Květen bude teplotně průměrný, jen na začátku přituhne.

Článek

„Počasí, kdy průměrné týdenní teploty kolísají kolem dlouhodobého průměru, bude pokračovat až do konce května. V následujících dvou týdnech očekáváme slabě podprůměrné teploty,” uvedli meteorologové. Nejtepleji bude v týdnu od 19. do 25. května, kdy se průměrná týdenní maximální teplota bude pohybovat kolem 22 °C.

Dešti se v následujícím týdnu nevyhneme, podobně jako o tomto víkendu, i když srážek bude postupně ubývat. Více pršet pak může na konci měsíce. Vcelku je letošní květen srážkově průměrný.

Měsíční výhled nemůže přesně předpovědět konkrétní teploty vzduchu a množství srážek pro jednotlivé dny. Jedná se spíše o odborný odhad trendu ve vývoji počasí a odhaduje celkový charakter počasí z hlediska teploty vzduchu a množství srážek. Průměrná teplota v ČR v tomto období je 14,1 °C.

Chladný začátek týdne

Přesněji lze odhadnout počasí na neděli či pondělí. V noci na neděli má být skoro jasno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku až oblačno. Přes den skoro jasno až polojasno. V noci klesnou teploty na 6 až 2 °C, v Čechách dokonce až -1 °C, čekají se přízemní mrazíky. Přes den vystoupí teploty až na 16 °C.

V pondělí má být polojasno až oblačno, na severu přechodně až zataženo. V noci se opět dočkáme teplot kolem mrazivé nuly a přes den bude přibližně 10 až 14 °C, na jihu a západě až 16 °C.

V úterý bude oblačnosti ještě přibývat, ale po studené noci mohou teploty vyšplhat na příjemnějších 17 až 21 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám