Hlavní obsah

Zdravotní pojišťovny začnou šetřit, vláda dala Němečkovi zelenou

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda Bohuslava Sobotky schválila v pondělí návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka na zvýšení transparentnosti peněžních toků ve zdravotnictví. Jeho 12bodový plán počítá například s vyššími úsporami pojišťoven na provoz. Novinkám to potvrdil premiér Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

„Vláda dnes schválila materiál ministra zdravotnictví obsahující celou řadu konkrétních opatření na zlepšení hospodaření a zvýšení transparentnosti českého zdravotnictví,“ řekl Novinkám Sobotka.

Podle návrhu se mají snížit prostředky, které pojišťovny vynakládají na svůj provoz. Snížení prostředků má vynést až 700 miliónů korun. Dalších 600 miliónů by mělo přinést pojišťovnám snížení tzv. rezervního fondu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Další stamilióny by mohla přinést spolupráce pojišťoven při revizích, zda smluvní lékaři vykazují jen tu péči, kterou opravdu pacientům poskytli, a předepsali léky, které potřebují. Plán počítá také s ukončením náboru klientů pojišťoven prostřednictvím dealerů.

Ministr potěšen

Pojišťovny budou také povinně zveřejňovat všechny smlouvy, aby si lidé mohli dohledat, za jaké úkony platí a kolik.

Zdravotnictví je delší dobu trnem v oku ministra financí Andreje Babiše, který o něm mluví jako o černé díře na peníze. Právě svým 12bodovým plánem jej Němeček chtěl přimět k tomu, aby podpořil přesun peněz do resortu zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví pondělní stanovisko vlády ocenil: „Jsem velmi rád, že jsme se dneska na tomto materiálu shodli,“ uvedl na tiskové konferenci.

Podle něj jde po návrhu na kompenzaci zrušených zdravotnických poplatků v nemocnicích o druhý zásadní materiál, který vláda schválila. V blízké době chce resort připravit návrhy legislativních změn, podle kterých by od roku 2015 zmizely další zdravotnické poplatky, tedy za návštěvu ambulantního specialisty, praktického lékaře a za recept.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám