Hlavní obsah

Češi by mohli zprostředkovat dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou, nabídl Zeman

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země Východního partnerství se v pátek na summitu v Praze shodly na prohlášení, v němž doporučují Ruské federaci, aby jako gesto dobré vůle stáhla vojáky od hranic s Ukrajinou. Té naopak doporučily provést decentralizaci země.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a eurokomisař Štefan Füle.

Článek

Prezident Miloš Zeman zároveň nabídl, že by se ČR mohla stát mediátorem konfliktu a pokusila se zprostředkovat dohodu. „Budou-li o to obě strany stát,” zdůraznil český prezident.

Ten připodobnil  tento model jakési „kyvadlové diplomacii”, která by se odehrávala mezi Moskvou a Kyjevem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman již ve čtvrtek varoval před možnou eskalací napětí mezi Ruskem a Ukrajinou, které by snadno mohlo přerůst v ozbrojený konflikt podobný situaci v bývalé Jugoslávii v 90. letech minulého století. [celá zpráva]

Zeman rovněž zmínil, že v případě „normálních podmínek”, za něž považuje právě deeskalaci napětí, by mohl na podzim zamířit na oficiální návštěvu Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám