Hlavní obsah

Skeptikové dají milión tomu, kdo prokáže nadpřirozené schopnosti

Čeští skeptikové nabízejí milión korun tomu, kdo je přesvědčí, že má paranormální schopnosti, to znamená takové, jež jsou podle současných vědeckých poznatků nemožné. Obstát musí ale v experimentu nazvaném Paranormální výzva, oznámil Český klub skeptiků Sisyfos.

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří tvrdí, že mají nadpřirozené, například léčitelské schopnosti, mohou přijít a zúčastnit se testu.

Článek

Pokud se například přihlásí někdo, kdo o sobě říká, že ovládá telepatii, bude muset prokázat, že tuto schopnost skutečně má. V předchozích zkouškách ani jeden ze tří uchazečů neuspěl.

"Je to 'hozená rukavice', která říká: 'Tvrdíte, že ovládáte telepatii, jste senzibilové, proutkaři, nebo dokážete něco detekovat pomocí svých paranormálních schopností, o nichž normální věda tvrdí, že neexistují, tak to dokažte ve dvojitě zaslepeném experimentu," řekl místopředseda klubu skeptiků Leoš Kyša. Letos se zatím přihlásili tři lidé.

Na takzvanou Paranormální výzvu klubu skeptiků věnoval milionovou odměnu podnikatel a kulturní mecenáš Václav Dejčmar. "Bylo by nesmírně zajímavé, kdyby se na základě této výzvy objevil někdo, kdo by světu dokázal, že všechny ty věci jsou opravdové a vědci by museli smeknout a říct, je tady něco, co nás nutí přepsat učebnice fyziky. U toho bych rád byl," tvrdí Dejčmar.

Není to tak, že bychom se těm lidem chtěli vysmívat
místopředseda klubu skeptiků

Účastníci přihlášení v prvním ročníku nezávislým testem neprošli. Například léčitel Stanley Bradley tvrdil, že neomylně dokáže detekovat živé organismy. Organizátoři proto dali do 30 krabic náhodně živé květiny či kameny. Bradley do krabic neviděl a správně jich určil 19. Což je zhruba stejné množství kolik náhodně určí člověk, který žádné schopnosti nemá.

"Pro takového člověka by to mělo být poměrně banální, jestli se v krabici skrývá květina nebo kámen. Samozřejmě výsledek byl takový, že kdyby tam přišel kdokoliv a hádal to, tak by přesně takhle dopadl," uvedl Kyša.

Geopatogenní zóny

Podobně Josef Škoda, který tvrdí, že najde geopatogenní zóny, odruší je a posléze zjistí, že jsou odrušeny, neuspěl. Tvrdí, že zónu najde a odruší tak, že na místo položí dva keramické talíře přiložené na sebe dnem vzhůru. V testu ale nebyl schopen jasně určit, ve které krabici se nachází takto položené talíře, a zóna je tudíž odrušena. Sám to prokazuje jen tak, že zónu s negativní energií, kterou předtím detekoval, už po této operaci nenajde, a je tedy odrušena.

"Není to tak, že bychom se těm lidem chtěli vysmívat," zdůraznil Kyša. Pro skeptiky je podle něj zajímavé se potkávat s lidmi, kteří jsou takto přesvědčeni. I pro ně je naopak setkání důležité, málokdy jsou prý schopni si otestovat své schopnosti odbornou metodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám