Hlavní obsah

Babiš přispěl do Zemanova fondu na státní dluh půl miliónu

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš přispěl do prezidentského nadačního fondu na snížení státního dluhu jednorázovou částkou půl miliónu korun. Prezident Miloš Zeman nadační fond založil loni v létě. Sám do něj každý měsíc přispívá třetinou platu, tedy 60 000 korunami. Na účtu fondu je zatím částka v jednotkách miliónů korun, státní dluh činí přitom téměř 1,7 biliónu korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Článek

"Nemůžu jako Zeman přispívat z platu, ten už jde celý na fond rodičů samoživitelů. Dám proto na sbírku jednorázově 500 tisíc korun, jinak mi to bude prezident vyčítat. Měl by také vyzvat všechny naše porevoluční politiky, kteří nás zadlužili, aby přispěli," uvedl Babiš, který patří k nejbohatším Čechům. Jeho vyjádření ČTK zaslala mluvčí ANO Lucie Kubovičová.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v pondělí Babišovo rozhodnutí přispět do prezidentského fondu na splácení státního dluhu přivítal. Uvedl však, že neví, jestli ministr financí již peníze poslal. Na kontě fondu se podle něj částka objeví až po týdnu od zaslání.

Sbírka se rovná 37minutovému dluhu

Vlastník agrochemického holdingu Agrofert Babiš v neděli na síti Twitter uvedl, že za loňský rok zaplatí na daních jako fyzická osoba 39 miliónů korun. Firmy, které Babiš vlastní, pak zaplatí dalších 608 miliónů korun. "Na státní dluh jsem tím přispěl, dám i na Zemanovu sbírku," napsal Babiš.

K tomu, aby přispěl na sbírku na umoření státního dluhu, Babiše minulý týden vyzval prezident Miloš Zeman. Hrad v pátek zorganizoval dražbu velikonočních předmětů, ze které fond získá 2,237 miliónu korun.

Babiš pak uvedl, že Zemanova sbírka zatím vynesla peníze postačující na splacení částky, o kterou dluh na úrocích vzroste za 37 minut. Státní dluh nyní dosahuje 1,683 biliónu korun.

Za peníze, které fond vybere, chce Zeman koupit státní dluhopisy, které vedení fondu prý znehodnotí a předá Babišovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám