Hlavní obsah

Najednou to jde: Pražské nemocnice pacienty ze záchranky přijímají

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poté, co sedm pražských nemocnic odmítlo otrávenou pacientku a o pár hodin později další dvě, za což se na ně snesla vlna silné kritiky, jakoby mávnutím kouzelného proutku vše funguje. Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo hledat mechanismus komunikace mezi záchrankou a nemocnicemi, ředitelé zařízení začali kontrolovat odmítání a přijímání pacientů do svých nemocnic a záchranářům se už nestalo, že by pacienta ohroženého na životě museli vozit z jednoho konce metropole na druhý.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Samozřejmě jsem rád, že už jsme to řešit nemuseli, jde o lidské životy. Ale ani mě to výrazně nepřekvapilo. Vždy jsem viděl problém v lidském faktoru a neochotě nemocnic a jejich příjmů postarat se o pacienta v sanitce. A jak je vidět, najednou to jde,“ řekl Právu ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz.

Nemocnice a záchranka si budou chatovat o volných lůžkách

Čelem se k problému, který řeší pražští záchranáři už roky a je jen šťastnou náhodou, že si ještě nevyžádal žádný lidský život, postavil náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal.

„Na čtvrtek jsem svolal schůzku s řediteli pražských nemocnic, kde bude přítomen i pan Schwarz a zástupci pojišťoven. Tam si vyslechnu jejich důvody a vysvětlení nepřijímání pacientů a následně prodiskutujeme zlepšení komunikace, konkrétně například elektronickým systémem mezi nemocnicemi a záchrankou,“ nastínil jedno z témat jistě bouřlivé diskuze Vymazal.

Elektronický systém podobný chatu není mezi pražskými zařízeními novinkou, ale podle šéfa záchranářů funguje jen napůl, některé nemocnice ho nevyužívají, takže jejich informace o volných lůžkách chybí, a navíc je potřeba zastaralý software pozměnit. „Tato opatření nebudou nijak nákladná, půjde o desetitisíce. Ale nemocnice tuto komunikaci musí používat, což ve výsledku pomůže jim a významně usnadní práci i našim zaměstnancům,“ dodal Schwarz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám