Hlavní obsah

Zima se na pár dní vrátí. A nejen do hor

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počasí první poloviny týdne bude pomyslným návratem zimy. Do hor a částečně i nižších poloh se vrátí sněžení, rána budou mrazivá a vše bude umocňovat čerstvý vítr, který sníží pocitovou teplotu o dalších několik stupňů Celsia. Změna přijde koncem pracovního týdne, kdy začne počasí u nás ovlivňovat teplá fronta a na Velikonoce by mělo být znovu až 20 stupňů, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Za studenou frontou bude na naše území až do čtvrtka proudit chladný vzduch ze severu,” konstatovala Honsová. V polohách nad 600 metrů bude sněžit a na vrcholcích hor by mohlo v následujících dnech napadnout až 40 centimetrů sněhu.

V pondělí bude od západu přibývat oblačnosti. V nížinách bude pršet, v polohách nad 600 metrů sněžit. Nejvyšší teploty budou v Čechách kolísat mezi osmi a 12 stupni, na Moravě a ve Slezsku mezi 11 a 15. Čerstvý vítr bude v nížinách dosahovat v nárazech rychlosti 70 kilometrů v hodině. Na horách budou nárazy větru 90 kilometrů v hodině.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Boží Dar v Krušných horách překvapilo v polovině dubna sněžení.

Studená fronta přinesla už v pondělí sněžení do Krušných hor. Sněžilo na Klínovci a také na Božím Daru. Podle odhadů by v Krušných horách mohlo napadnout až deset centimetrů sněhu.

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh na Božím Daru a na Klínovci v Krušných horáchVideo: Rudolf Voleman, Právo

Velká oblačnost bude pokračovat i v úterý. Ráno budou teploty klesat ke dvěma až minus dvěma stupňům. Objevit se tak může i náledí, přičemž v průběhu noci na úterý se sněhové srážky mohou objevit i v polohách nad 300 metrů nad mořem. „Sníh tak není vyloučen ani v okrajových částech Prahy,” dodala Honsová. Přes den bude pokračovat počasí s přeháňkami, na horách i s intenzivnějším sněžením.

Ve středu bude převládat proměnlivá oblačnost s ranními  teplotami mezi dvěma a minus dvěma stupni. Přes den se rtuť dostane na osm až 12 stupňů. Od západu bude v průběhu dne ubývat oblačnosti a čerstvý vítr by měl vát především na východě republiky.

Ve čtvrtek se již bude oblačnost protrhávat na celém území. Převládat bude polojasno či skoro jasno. Ráno bude velmi chladné, teploty klesnou na nulu až minus čtyři stupně. Před den budou teploty mezi deseti a 14 stupni.

V pátek bude přes naše území přecházet teplá fronta, nejnižší teploty budou klesat k nule, zatímco denní maxima budou stoupat k 13 až 17 stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám