Hlavní obsah

Snaha snížit restituce je směšný cirkus, míní kardinál Vlk

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardinál Miloslav Vlk potvrdil pověst nesmiřitelného bojovníka proti všem, kterým se nelíbí církevní restituce. Na svých webových stránkách se ve čtvrtek tvrdě opřel do ČSSD a do jejího snažení redukovat finanční náhrady církvím a náboženským společnostem.

Foto: Petr Horník, Právo

Kardinál Miroslav Vlk.

Článek

A rozhodně nešetřil ostrými výrazy. Podle kardinála jsou snahy za každou cenu církvím něco z restitučních náhrad sebrat „směšným cirkusem“, „totalitními praktikami“ nebo „hrátkami kvůli stranické opozici“. Svými výroky hnul žlučí některým sociálním demokratům.

ČSSD se podle Vlka dostala do vlastní pasti, když nedokázala jasně vysvětlit, proč by se měla finanční náhrada redukovat o 13 miliard korun.

Naopak v minulosti parlamentní komise a odborníci ukázali, že církev odpustila státu 168 miliard za výnos z církevního majetku. „Není to drzost, žádat za této situace ještě nestydatě 13 miliard?“ ptá se ve svém textu kardinál.

Ukazuje se, že pan Sobotka, který je právník, nemá smysl pro ústavnost
Miloslav Vlk

Na sociální demokraty se zlobí hlavně za to, že chtějí, protože se jim nepodařilo církevní představitele přesvědčit, zákon o majetkovém vyrovnání obejít a např. zdanit finanční náhradu.

Církve by měly během třiceti let dostat 59 miliard, se započtenou inflací až 96 miliard korun. Odmítá i další návrh, aby se církve zavázaly, že získané peníze z větší části vynaloží na veřejně prospěšné účely.

Podle kardinála je to „protiústavní totalitní trik“ premiéra Bohuslava Sobotky. „Kromě toho se tady ukazuje, že pan Sobotka, který je právník, nemá smysl pro ústavnost, pro právo a vůbec pro demokratické principy, ale jen pro záchranu vlastních zájmů, vlastní kůže,“ uvedl Vlk.

Neochotné církve

Podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce se jeho strana nemá za co stydět. „Stydět by se měli ti, co baží po majetku, a přitom by měli hlásat skromnost,“ řekl Právu Tejc. Dodal, že církve svou neochotou vyjít vstříc jejich nárokům vyprovokovaly v ČSSD touhu najít jiné řešení, např. zdanit finanční náhrady. „Tuto a další cestu, jak redukovat finanční náhradu, kterou považujeme za nespravedlivou, teď analyzujeme,“ poznamenal.

Vlk si neodpustil rýpnutí i do místopředsedkyně ČSSD a Senátu Aleny Gajdůškové, která vedla vyjednávací tým ČSSD a hnutí ANO, jenž se snažil církve přesvědčit o legitimitě návrhů na redukci finančních náhrad. „Paní Gajdůšková věci rozumí minimálně, jak prokázala v médiích hned na začátku, kde se poněkud ztrapnila,“ poznamenal.

Související témata

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Vlk

Gajdůškové se to dotklo. „Pokud mě uráží, je to jeho vizitka, ne moje, a já se k tomu vyjadřovat nebudu. Křesťanské je ctít druhého a odpouštět,“ řekla Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám